Societat 09/03/2020

Catalunya supera el centenar de contagis pel coronavirus i dues morts més, una en una residència

Salut confirma 23 casos nous, entre els quals un nadó de sis mesos i un d'un any, tots dos en estat lleu

Ara
3 min
L'Escola Bressol de Gràcia, tancada per un cas de coronavirus

BarcelonaEl departament de Salut ha confirmat aquest dilluns dues morts relacionades amb l'epidèmia de coronavirus, que eleven a tres la xifra total de víctimes mortals a Catalunya després que divendres s'anunciés el primer decés, el d'una dona de 87 anys. Una de les morts correspon a una dona de 88 anys que presentava un quadre de pneumònia i una insuficiència respiratòria. El 27 de febrer va començar a presentar símptomes compatibles amb la Covid-19 i va ser ingressada en un hospital de Barcelona. El seu estat de salut es va anar complicant i, finalment, aquest dilluns ha mort.

La tercera mort relacionada amb el nou virus és un home de 97 anys que patia diverses patologies i divendres passat va necessitar ser hospitalitzat. La víctima vivia en una residència de Barcelona i compartia habitació amb un altre home, per la qual cosa el seu contagi ha obligat a aïllar els companys del centre que també tenen patologies prèvies per precaució. Salut espera els resultats de l'estudi de contactes per determinar l'abast del virus entre residents i treballadors, i ja s'ha fet una neteja antisèptica a la planta on s'estava la víctima.

La mort d'aquest home, la primera en un centre per a gent gran a Catalunya, obliga a aplicar per primer cop el protocol consensuat entre el Govern, els sindicats i les patronals del sector sociosanitari, que inclou restriccions de visites i un control més exhaustiu de les entrades i sortides.

A més, Catalunya ha registrat aquest dilluns un augment significatiu dels contagis detectats: Salut ha confirmat 23 casos nous de SARS-CoV-2, entre els quals hi ha un nadó de sis mesos i un d'un any, que estan aïllats a casa en estat lleu. Aquests casos fan augmentar la xifra d'afectats fins a un centenar (101). Entre les persones infectades hi ha 25 professionals sanitaris, alguns dels quals contagiats en exercici laboral, i fonts de Salut assenyalen que hi ha altres 300 en aïllament preventiu, el triple respecte a divendres passat.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recorda que la principal eina de contenció del virus són les mesures de protecció individuals, basades en una higiene adequada de mans, l'ús de mocadors d'un sol ús o tapar-se la boca i el nas amb la cara interna del colze, així com mantenir una distància d'entre un metre i mig i dos metres de les persones amb símptomes d'infecció respiratòria.

Collboni, aïllat preventivament a casa

Aquest matí ha transcendit la detecció de dos casos positius de coronavirus a Barcelona, un d'ells en una escola bressol a Gràcia. El contagi d'una treballadora de l'Escola Bressol Municipal (EBM) Gràcia, al carrer Maignon, ha motivat el tancament preventiu de l'equipament durant catorze dies, que és el període considerat d'incubació de la malaltia. La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha explicat que, seguint el protocol pactat amb les altres administracions, no ha calgut tancar l'altre equipament educatiu que hi ha al mateix edifici.

El segon cas s'ha detectat en un treballador de l'àrea d'Economia, Recursos i Promoció Econòmica del consistori. Totes les persones que hi han tingut contacte estret, una cinquantena, seguiran en aïllament preventiu durant les pròximes dues setmanes. Entre aquests hi ha el primer tinent d'alcalde Jaume Collboni. També hauran de fer quarantena durant dues setmanes el regidor de Pressupost i persona de confiança de l'alcaldessa Ada Colau, Jordi Martí, i la regidora socialista de Comerç i Hisenda Montserrat Ballarín, a l'espera que l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) valori si poden tornar a treballar.

La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha explicat que els dos casos s'han sabut aquest cap de setmana i immediatament "s'han posat en marxa els protocols que s'activen amb tots els ciutadans de Barcelona". Segons Tarafa, les dues persones que han donat positiu "es troben molt bé", així com les 39 que s'han confinat a casa per veure si també han quedat infectades. Cap d'aquestes persones presenten símptomes i mantindran l'activitat laboral des de casa. "Estem activant totes les eines necessàries perquè puguin fer teletreball", ha explicat la regidora.

L'Ajuntament de Barcelona ha enviat un "missatge de tranquil·litat" i ha assegurat que el personal municipal treballa en coordinació amb les autoritats sanitàries per acabar d'identificar la totalitat dels contactes de les dues persones que han donat positiu. L'Agència de Salut Pública de Barcelona acabarà d'analitzar cas per cas per prendre les mesures que calgui.

stats