Societat 17/01/2018

Barcelona vol millorar la prevenció dels abusos sexuals i els maltractaments a menors

Crea una taula que ha de coordinar les actuacions municipals, de la Generalitat i de les entitats

Paula Paño
2 min
Creixen les denúncies per abusos sexuals a menors

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona crea la primera taula interinstitucional per a la prevenció i l'atenció d'abusos sexuals i maltractament infantil. Hi participen diferents àrees de l'Ajuntament, la Generalitat de Catalunya i entitats que treballen en el sector de la infància. La taula té l'objectiu de millorar la coordinació entre les polítiques de prevenció, especialment als equipament municipals, i donar millor resposta davant dels futurs casos que es presentin.

El comissionat d'Educació, Infància i Joventut, Miquel Àngel Essomba, assegura que volen crear equipaments més segurs des de la perspectiva dels drets dels menors: "És important empoderar els infants perquè sentin que quan hi ha un presumpte abús poden parlar-ne obertament i denunciar-ho. També volem formar els profesionals en els protocols necessaris que requereixen aquest tipus d'actuacions".

La voluntat és que els equipaments municipals siguin "una zona de tolerància zero davant dels abusos", segons Essomba. La taula tindrà la funció de compartir iniciatives, impulsar nous projectes conjunts i treballar per detectar més fàcilment necessitats socials. Es treballarà perquè les polítiques de prevenció d'abús sexual i de maltractament infantil es facin de manera més cohesionada per incrementar-ne així l'eficàcia.

Essomba assegura que, a vegades, la coordinació no és prou efectiva: "La coordinació dels professionals no es dona com caldria, i aquesta taula pretén cobrir aquest buit. La coordinació és un element essencial perquè a vegades conèixer-nos no suma, sinó que multiplica". En la formació de la taula també hi haurà algunes entitats que vetllen pels infants, com l'Institut de la Infància i l'Adolecència, els Mossos d'Esquadra i la Fundació Vicki Bernadet, entre d'altres.

Aquesta taula es reunirà mínim una vegada a l'any i crearà grups de treball per donar una resposta més ràpida i coordinada quan calgui.

El projecte es constitueix dins del marc del programa de prevenció de l'abús sexual i els maltractaments infantils als equips municipals i té l'objectiu de garantir que aquests equipaments siguin tan segurs com sigui possible per als nens i nenes.

Al voltant d'un 23% de les dones i fins a un 15% dels homes han patit en algun moment de la seva vida algun tipus d'abús o maltractament, segons les dades de la Fundació Vicki Bernadet.

stats