PROCÉS PARTICIPATIU
Societat 23/03/2015

El ‘sí’ al Moianès guanya amb el 80% dels vots

Els partidaris de la comarca s’imposen als 10 municipis

Marc Toro
3 min
A LES URNES Veïns de Moià votant ahir al matí per decidir si el Moianès ha de ser comarca.

MoiàAplaudiments, crits de victòria i abraçades. Aquesta és la imatge que ahir a la nit es podia veure a la seu del Consorci del Moianès, en ple centre de Moià. El procés participatiu que es va celebrar ahir als deu municipis situats a l’altiplà entre el Bages, el Vallès Oriental i Osona -Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, l’Estany, Moià, Monistrol de Calders, Santa Maria d’Oló i Sant Quirze Safaja- va donar la victòria, amb un 80,44% dels vots, als partidaris de convertir el Moianès en la 42a comarca de Catalunya. El no tan sols va obtenir un 16,35% dels vots, mentre que els vots en blanc van ser un 1,81% i els ciutadans que van proposar altres opcions van ser un 1,40%.

Els deu alcaldes -tots ells a favor del - van qualificar la victòria d’“històrica”, “aclaparadora” i de “triomf rotund”. I és que els partidaris de la comarca van guanyar a tots els municipis; fins i tot als més petits, com Calders, Santa Maria d’Oló i Collsuspina, on les últimes setmanes havien crescut els recels al nou consell comarcal en considerar que podria suposar una pèrdua de serveis. Una de les victòries més celebrades va ser la de Santa Maria d’Oló (53% a favor de la comarca, enfront del 43% en contra), on el 2003 ja es va celebrar una consulta sobre la idoneïtat de la comarca en què va guanyar el no amb gairebé un 90% dels vots.

La jornada també va ser un “èxit de participació”, segons el Consorci. Entre les 8.00 i les 20.00 hores, 5.146 de les 10.861 persones més grans de 16 anys cridades a votar van dipositar el seu vot a les meses repartides pels deu municipis, cosa que equival a un 47,36% del cens. Fonts de l’Ajuntament de Moià recordaven ahir que es tracta d’una participació superior a la de les últimes eleccions europees, que no va arribar al 40%. Tot i la satisfacció, les mateixes fonts afegien que la participació podria haver sigut més gran si no fos per la forta pluja que va caure ahir a tot el territori.

“Nosaltres ja hem fet els deures”

Els alcaldes ja van avançar que aquesta setmana cada ajuntament impulsarà un acord al ple municipal a favor de la nova comarca. Posteriorment el Govern hauria d’entrar al Parlament l’avantprojecte de la creació del Moianès per la via d’urgència i amb una lectura única, tal com el departament de Governació s’havia compromès en cas que el guanyés a la consulta. “Avui la ciutadania ha fet els deures. Ara falta que els faci el Govern”, va dir ahir Dionís Guiteras, alcalde de Moià i president del Consorci, poc després de conèixer els resultats. Hem assumit un repte amb tota la il·lusió del món: vendre un consell comarcal a ciutadans que estan farts dels polítics. [...] Ara demanem al Govern que sens falta tiri endavant l’avantprojecte de llei en el temps més breu possible”, va reclamar Guiteras, que va afegir: “Estem absolutament convençuts que ho compliran”. Si no hi ha cap canvi es preveu que el procés de creació de la comarca culmini tot just després de les eleccions municipals, coincidint amb la formació dels consells comarcals del país.

La creació de la comarca del Moianès és una reivindicació històrica, i així ho van recordar els alcaldes, que van agrair l’esforç no tan sols dels ciutadans, sinó de tots els càrrecs electes que anteriorment han defensat aquest projecte. Més enllà d’unes característiques històriques, geogràfiques, socials i econòmiques comunes, ja fa 20 anys que els deu municipis treballen conjuntament en la prestació de serveis a través del Consorci del Moianès. Des de l’aprovació de la llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local del PP, però, aquest ens ha quedat buit de competències i els ajuntaments ja no poden actuar mancomunadament. El consell comarcal és, per als ajuntaments, la solució per mantenir i ampliar els serveis que prestaven a la població fins ara, guanyar finançament i esdevenir un subjecte polític i jurídic reconegut per l’administració.

Es tracta d’unes reivindicacions semblants a les dels 13 municipis del Lluçanès -situats entre el Bages, el Berguedà i Osona-, que el 26 de juliol votaran també en un procés participatiu si es converteixen en comarca. “Des d’aquí encoratgem els companys del Lluçanès perquè lluitin per ser comarca”, va dir l’alcalde de l’Estany, Salvador Trasserra, en acabar la roda de premsa.

stats