Societat 25/07/2020

El Govern revisarà el tancament de les activitats culturals i esportives

Els alcaldes dels municipis metropolitans celebren les mesures adoptades en l'oci nocturn

M.o.
3 min
Un esportista utilitzant les instal·lacions en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl Govern revisarà la suspensió dictada de les activitats culturals i esportives i la possibilitat de presentar-hi excepcions. La setmana que ve el Procicat mantindrà reunions amb els responsables dels sectors per adaptar les restriccions i estudiar permetre obertures si es garanteixen les condicions de seguretat. Així ho ha confirmat el delegat del Govern a Barcelona, Juli Fernàndez, després que els alcaldes i alcaldesses dels municipis metropolitans afectats per les restriccions ja haguessin avançat un "canvi" d'actitud de la Generalitat en aquests àmbits i haguessin celebrat, també, que "per fi" les limitacions s'enfoquin ara a l'oci nocturn i no a àmbits que consideren segurs com el de la cultura i de l'esport.

Els representants dels municipis veuen "un canvi" de to en la seva relació amb el Govern, segons han explicat en roda de premsa després d'haver-se reunit amb la consellera de la Presidència, Meritxell Budó; el conseller d’Interior, Miquel Buch; i la consellera de Salut, Alba Vergés. En la trobada també hi havia el mateix Juli Fernàndez i el nou secretari de Salt Pública, Josep Maria Argimon.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha remarcat que la setmana passada els alcaldes van parlar "amb molta preocupació" per la transmissió comunitària i pels errors en el sistema de rastreig i, també, per la "confusió" generada per les últimes mesures anunciades, sobretot pel tancament a l'àmbit cultural i esportiu. Una setmana després, l'alcaldessa ha dit que han vist "un canvi" i declaracions de membres del Govern que han reconegut la confusió i que s'han obert a especificar quines activitats sí que es podran realitzar i, també, quina mobilitat està permesa ara que s'acosta el mes d'agost. Ha reiterat que ningú no es planteja ara un confinament total.

Colau ha elogiat, també, el nomenament de Josep Maria Argimon com a nou secretari de Salut Pública i ha valorat "molt positivament" que les mesures afectin ara l'oci nocturn, que és on ha dit que es produeixen la majoria de contagis. "A la nit és quan hi ha relaxament de la vida social", ha apuntat, i ha celebrat que, "tot i que tard", la mesura hagi arribat.

Reforç de la primària i de Mossos

L'alcaldessa de Barcelona també ha valorat positivament que es faci una campanya adreçada als joves, però ha demanat que es coordini amb els municipis. Queden, segons Colau, aspectes pendents com el reforç de la primària per poder fer el sistema de rastreig, que els han dit que encara trigarà uns dies, i les ajudes econòmiques als sectors afectats per les mesures. "Els ajuntaments hem demanat un reforç de Mossos i el conseller d'Interior s'ha obert que es produeixi els pròxims dies", ha apuntat. També ha demanat claredat quant al règim sancionador, sobretot tenint en compte que ara s'hauran de controlar els locals en horari nocturn. L'alcaldessa ha apuntat que no s'ha concretat de quants agents seria el reforç policial, però ha dit que Buch s'ha compromès a prioritzar la ciutat amb la nova promoció d'agents.

"En un moment en què tots estem preocupats i angoixats, cal una comunicació clara", ha demanat Colau, que ha dit que han demanat al Govern una compareixença de màxim nivell per aclarir aspectes com el de la mobilitat, que la Generalitat demana que es faci de manera "responsable", segons Colau. "Hem d'estar preocupats, no ens podem relaxar", ha insistit l'alcaldessa, que ha recordat que durant els mesos de màxima crisi sanitària els consellers feien rodes de premsa diàries i que ara, en canvi, no compareixen.

"L'oci no és el culpable"

L'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, ha afegit que el Govern s'ha compromès a reunir-se dilluns amb representants dels sectors culturals i esportius i ha demanat corresponsabilitat a la ciutadania. L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha remarcat el "canvi" vist en la relació amb el Govern en la trobada d'aquest dissabte. "Celebrem que hagin entès que els culpables no poden ser el món de la cultura i l'esport i s'hagin avingut a parlar-ne", ha apuntat, alhora que demanava no deixar passar massa dies per solucionar-ho. "El sector de l'oci no és el responsable del que està passant, però per les seves característiques no és una activitat que es pugui dur a terme ara", ha apuntat l'alcalde de Badalona, que s'ha mostrat preocupat per si la situació deriva en un augment del botellón i ha demanat col·laboració als Mossos per controlar els locals que ara tenen un horari limitat i les reunions nocturnes.

stats