DISCRIMINACIÓ
Societat 24/07/2019

Alerta per la proliferació de pintades homòfobes

Durant l’últim mes hi ha hagut quatre atacs amb missatges contra el col·lectiu LGTBI al Masnou

Laia Seró
3 min
Els bancs dels jardins de la Nimfa, al Masnou, han sigut un dels blancs dels atacs.

BarcelonaA l’entrar al municipi maresmenc del Masnou, un cartell informatiu recorda que la població es va declarar gay-friendly ara fa un any. Al centre també hi ha passos de vianants pintats amb les tonalitats de la bandera LGTBI; i, als afores, als jardins de la Nimfa, al maig també s’hi van instal·lar sis bancs amb els colors de l’arc de sant Martí. En les últimes setmanes, però, al Masnou han saltat totes les alarmes. Entre el 17 de juny i el 12 de juliol, el poble s’ha llevat quatre matins tacat amb pintades homòfobes fetes amb esprai negre en diversos punts de l’espai públic. “Maricons”, “Sida”, “Sífilis” i “Pederastes” han sigut els missatges més repetits en aquests atacs, però també han aparegut algunes esvàstiques i creus celtes, dos dels símbols que sovint utilitzen els grups neonazis. Aquests fets han deixat el poble desconcertat. És el primer cop que, segons els activistes del municipi, al Masnou hi ha assalts d’aquest tipus. “Això no són grafitis: són agressions d’odi contra les persones lesbianes, gais, transsexuals i intersexuals”, denuncia Emu Fernández, president de l’associació Som Masnou.

Els punts on s’han produït les pintades han sigut els cartells de municipi gay-friendly de l’entrada del poble i els bancs dels jardins de la Nimfa, que estan situats al costat de la via del tren. Per ara només s’ha detingut un home relacionat amb els fets: té 25 anys, és veí de Premià de Mar i la policia local va enxampar-lo in fraganti la nit de l’últim atac. Es desconeix, això sí, si ell també va cometre els altres atacs i si hi ha més persones implicades. A ell el van agafar l’última nit, coincidint amb la festa major de Premià, el van deixar en llibertat i des d’aleshores no hi ha hagut cap atac més. “La justícia ha de fer la seva feina, però pel tipus de símbols pensem que es tracta d’algú amb ideologia ultradretana”, apunta Fernández. L’Ajuntament, que l’endemà de cada atac ha fet repintar el mobiliari, ja ha denunciat l’home al jutjat de Mataró.

Repunt d’atacs

Des de Som Masnou ja estan preparant accions de rebuig a les pintades, però adverteixen que “alguna cosa està fallant” al municipi, però també a Catalunya, perquè “cada vegada hi hagi més agressions d’aquest tipus”. En el que portem d’any, ja s’han produït 94 agressions, segons les dades facilitades per l’Observatori contra l’Homofòbia. Ahir mateix, aquesta associació i la Federació Plataforma Trans van sol·licitar al fiscal general de l’Estat que emprengui accions legals contra Vox per les seves “constants i reiterades accions contra el col·lectiu LGTBI”, que vulneren els drets fonamentals. També li van demanar una resposta específica “davant la impunitat del discurs de l’odi” que es produeix a les xarxes i es tradueix en agressions al carrer, la feina i l’escola. L’últim capítol d’aquesta impunitat el va protagonitzar l’autor d’un article al setmanari L’Eco de Sitges en què titllava “d’espectacle horrorós” l’ambient gai d’un dels carrers més cèntrics de Sitges. La xarxa bullia.

A petita escala, l’activisme LGTBI del Masnou també ha identificat aquest repunt de la violència contra el col·lectiu. “Des que Vox va presentar-se a les eleccions -al Masnou van treure 152 vots- hem detectat alguns fets preocupants que no encaixen amb la tolerància d’un poble que sempre ha sigut acollidor i on cada vegada més joves surten de l’armari”, lamenta Fernández. Es refereix, especifica, a l’atac xenòfob per part de veïns vinculats a grups d’extrema dreta que es va produir al centre de menors estrangers no acompanyats que hi ha al poble i pel qual ja s’han detingut sis persones.

stats