Alerten que creixerà l'abandonament escolar si es deriven joves de 16 anys a fer FP online

El Defensor del Poble critica que s'hagin donat "falses expectatives" fent campanyes sense augmentar les places

3 min
Un institut de Catalunya, en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'anunci del departament d'Educació de derivar tots els estudiants de formació professional que es quedin sense plaça a l'Institut Obert de Catalunya, un centre exclusivament online, no ha agradat gens als sindicats d'educació. Consideren que la mesura és una "temeritat", perquè farà augmentar l'abandonament escolar, tenint en compte que els únics alumnes que faran classes telemàtiques seran precisament joves de 16 anys amb una vinculació més fràgil amb el sistema educatiu i que els cicles de grau mitjà ja són ara l'etapa amb més desercions.

"És un problema d'ignorància o incompetència", ha afirmat el responsable de FP del sindicat UGT, Jesús Martín, en roda de premsa. El sindicat considera que el departament d'Educació ha jugat amb les xifres, perquè les vacants anunciades (2.093, en concret) són en cicles de baixa demanda que no vol ningú. És per això que avisen que, malgrat que hi haurà gent que s'hi acabarà apuntant, és probable que acabin abandonant perquè no és la seva primera opció. "El resultat seran joves que ni treballen ni estudien", ha alertat.

Qui també ha avisat de les conseqüències de la falta de places a la FP és el Defensor del Poble, Francisco Fernández Marugán, que ha anunciat una actuació d'ofici per saber les xifres oficials de les places que es van oferir de FP i les previsions de les conselleries d'Educació de Madrid i Catalunya per "adequar l'oferta actual a la creixent demanda". Segons el Defensor, les campanyes promogudes per fomentar la FP han generat "falses expectatives" entre els joves perquè no s'han acompanyat d'un increment notable dels grups i del professorat, cosa que ha provocat que molts "abandonin el sistema educatiu i quedin en risc d'exclusió social". Segons Marugán, els desajustos entre els cicles formatius que s'ofereixen, les necessitats del mercat i les places disponibles són un "problema estructural" que requereix una planificació adequada que no s'ha fet. 

En canvi, el Síndic de Greuges ha valorat positivament que Educació doni "cobertura universal" als estudiants que volen fer un cicle de grau mitjà. "És un factor clau per combatre l'abandonament prematur dels estudis alhora que afavoreix que joves que han abandonat prematurament el sistema educatiu puguin retornar-hi", ha afirmat en un comunicat. Ara bé, el Síndic demana al Govern que l'educació telemàtica sigui "excepcional" i només per aquest any i que Educació faci el que calgui per garantir la "igualtat de condicions i evitar la bretxa digital" entre els estudiants que acabin a l'IOC.

Incrementar ràtios, una "involució"

Abans de derivar els alumnes que no tinguin plaça a l'IOC, el departament ampliarà tant com es pugui les capacitats dels grups als cicles amb més sol·licituds. Però als sindicats tampoc els agrada aquesta mesura, sobretot quan les autoritats sanitàries reclamen classes amb menys alumnes a causa de la pandèmia. "És del tot incomprensible que incrementin la capacitat dels grups un 10%, fins a 33 alumnes", han lamentat. CCOO també critica que s'augmentin les ràtios per solucionar l'increment de la demanda i ho consideren una "reedició de les retallades", una "involució educativa" i també un "risc sanitari" per a alumnes i professors. "Demanem al departament que guardi al calaix les mesures low-cost. La FP requereix prospecció, planificació, orientació i recursos", avisen fonts de Comissions. 

En canvi, les organitzacions sindicals proposen habilitar "una aula més" als cicles més demandats, que se cedeixin "espais i instal·lacions" i que es contractin més professors per ampliar l'oferta i garantir el dret a l'educació postobligatòria.

En aquest sentit, els sindicats també han criticat que el departament "desatengui" els estudiants de grau superior. Ahir dimecres el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va admetre que no es podrà garantir una plaça al grau superior a tothom qui ho vulgui, com sí que ho va assegurar per als cicles mitjans. Segons UGT, uns 9.000 aspirants quedaran sense plaça. "No són prioritaris", ha lamentat Martín, que ho ha qualificat de "vergonya total".

Avaria solucionada, llistes publicades

Mentrestant, la conselleria d'Educació ha publicat aquest dijous la llista d'alumnes assignats per cursar un segon cicle superior de FP en la segona fase d'admissió, després que un problema informàtic provoqués errors d'assignació a la llista que es va publicar el dia 7. El departament va enviar un correu als centres en què alertava que no s'havien aplicat els requisits prioritaris establerts i va demanar que es retiressin les llistes "al més aviat possible". En aquesta segona convocatòria van poder inscriure's els alumnes que al juny no havien obtingut plaça a la primera ni tampoc després de la llista d'espera. La llista d'admesos ja es pot consultar a través de la web de la conselleria o als centres educatius.

stats