Societat 06/10/2013

Alerten que la petroliera Shell ja havia detectat el risc sísmic

Ara
2 min

Barcelona.Les Terres de l'Ebre i la costa de Castelló continuen tremolant. Ahir a la matinada s'hi van registrar una desena de terratrèmols. Tots de baixa intensitat - entre els 1,5 i els 2,2 graus a l'escala de Richter-, segons dades de l'Institut Geogràfic Nacional. I mentre l'activitat sísmica no cessa, el projecte Castor continua a l'ull de l'huracà. Les últimes informacions apunten que ja hi havia informes que alertaven del risc sísmic de l'aprofitament de la cavitat submarina on hi ha el magatzem de gas. Així ho ha fet saber la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, que assegura que la petroliera Shell, que va explotar el pou on actualment s'ha injectat el gas del Castor entre els anys 1973 i 1989, ja recollia en els seus informes, a finals dels 80, que hi havia hagut activitat sísmica a la zona i alertava del risc d'una futura explotació del dipòsit. Una acusació, però, que fonts de l'empresa Escal UGS, gestora del Castor, rebatien ahir a aquest diari assegurant tenir un altre informe en què la mateixa petroliera proposava fer del dipòsit submarí un magatzem de gas.

Segons dades de l'Observatori de l'Ebre, es van registrar 30 terratrèmols des de l'inici de l'explotació fins al 1998, molt lluny, això sí, dels més de 400 que s'han produït l'última setmana. La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia va criticar durant l'assemblea de divendres que tant l'empresa com el govern espanyol no tinguessin en compte advertències com la de Shell a l'hora de tirar endavant el projecte. La Plataforma ha convocat avui una gran mobilització a les Cases d'Alcanar (Montsià) per promoure el desmantellament de la planta. La Generalitat, al seu torn, demanarà a la fiscalia de medi ambient que emprengui accions legals per investigar els sismes.

De moment, les investigacions dels tècnics del ministeri d'Indústria i de les consultories de l'empresa apunten que la falla que ha provocat gairebé mig miler de sismes no és la d'Amposta, sinó una de més petita, que ara s'està estudiant. Això descartaria, segons l'empresa, que s'hi puguin donar terratrèmols de més intensitat.

stats