Societat 16/09/2014

Els enfrontaments entre defensors i detractors del Toro de la Vega deixen prop de 25 contusionats

Uns dos-cents activistes a favor dels drets dels animals han intentat impedir la celebració a Tordesillas (valladolid) d'aquest esdeveniment d'origen medieval, presenciat per 40.000 persones

Efe / Europa Press
2 min
Concentració a Madrid contra la celebració del Toro de la Vega / EFE

TordesillasAlmenys quatre persones han resultat ferides aquest dimarts per banya de toro, pel que sembla una d'elles de caràcter greu, durant el Torneig del Toro de la Vega celebrat a Tordesillas (Valladolid), segons han informat fonts de Creu Roja i de la policia local.

Uns 40.000 assistents, segons fonts municipals, han presenciat el torneig, i uns dos-cents activistes han intentat impedir el desenvolupament de la convocatòria. Els enfrontaments entre defensors i detractors del Toro de la Vega han deixat prop de 25 persones contusionades, segons ha confirmat a Europa Press el subdelegat del govern espanyol a Valladolid, Antonio Martínez Bermejo. Les ferides s'han produït després que un grup d'entre 20 i 25 manifestants s'hagi enfrontat a alguns participants del torneig, el que ha derivat, segons el subdelegat, en un intercanvi de pedrades que ha deixat aquest balanç de contusionats.

Aquest incident se suma a l'incendi d'uns matolls en una zona d'especial protecció mediambiental de la ribera al costat del riu Duero comès presumptament per dos detractors de la festa. Aquest ha estat detectat per agents de la Guàrdia Civil i sufocat pels Bombers abans que les flames s'estenguessin a uns vehicles aparcats a les proximitats. Tots dos activistes han estat detinguts encara que ja es troben en llibertat, tal com ha confirmat Martínez Bermejo.

Prèviament a l'inici del torneig, més manifestants s'han distribuït en diversos punts del recorregut, alguns dels quals s'han encadenat a les rodalies dels corrals on es trobava el bou, mentre que dos més ho han fet al pont sobre el Duero. Tots ells han estat desencadenats i retirats del lloc per part de la Guàrdia Civil, cosa que ha obligat a retardar l'inici de l'esdeveniment.

Un torneig d'origen medieval

El Tradicional, Famós i Únic Torneig del Toro de la Vega -així es promociona-, és un ritual d'origen medieval que es celebra a Tordesillas i que cada any provoca una major polèmica i protestes dels defensors dels drets animals. Documentada fa més de cinc segles i reglamentada per la Junta de Castella i Lleó, aquesta justa medieval enfronta cada any a un dels bous del calendari taurí contra homes a peu i a cavall que intenten abatre el toro amb llances.

El Reglament d'Espectacles Taurins de Castella i Lleó reconeix mitjançant un decret de 1999 aquest torneig, que se celebra invariablement el primer dimarts posterior a la Nativitat de la Verge, el 8 de setembre, en el marc de les Festes de La nostra Senyora de la Penya, patrona de Tordesillas.

El 1980 va ser declarat Festa d'Interès Turístic d'Espanya per la Secretaria d'Estat de Turisme, el 1999 Espectacle Taurí Tradicional per la Junta de Castella i Lleó, i el 2011 Patrimoni Cultural Immaterial per l'Ajuntament de Tordesillas.

Malgrat això, la controvèrsia creix cada any; els detractors esgrimeixen com a argument "la crueltat, humiliació, tortura i indefensió del toro, assetjat per nombrosos contendents proveïts amb llances". Entre ells es troben PACMA i ANPBA, les organitzacions contra el maltractament animal canalitzadores de les protestes nacionals i internacionals en els últims anys contra el Toro de la Vega.

Dissabte passat es van congregar a Madrid al voltant d'un miler de manifestants contra aquest torneig que habitualment presencien unes 35.000 persones. L'organització Defensors dels animals de Tarragona celebra aquest dijous a les 20 hores una concentració a la ciutat homònima contra la celebració del Toro de la Vega.

stats