Societat 05/08/2013

Cremen sis ambulàncies, coincidint amb les protestes per la rebaixa dels sous

Altres vehicles han patit desperfectes, com rodes punxades o vidres trencats a pedrades. Els Mossos han obert una investigació

Efe
2 min

BarcelonaUns desconeguts han cremat sis ambulàncies des de dijous passat, coincidint amb les jornades de protestes per la rebaixa d'un 9,2% del sou que la trentena d'empreses concessionàries d'aquest servei de transport sanitari a Catalunya han aplicat de forma unilateral als seus 4.800 treballadors. Segons han informat a Efe fonts pròximes al cas, l'últim incendi d'una furgoneta ha ocorregut la nit de diumenge a dilluns, quan s'ha cremat un vehicle del parc de Cervelló (Baix Llobregat).

Els incendis soferts per les ambulàncies es van iniciar la nit de dijous passat, quan va cremar un vehicle de la concessionària Transport Sanitari de Catalunya, de Viladecans (Baix Llobregat), estacionat a Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat). Posteriorment, quatre vehicles de transport sanitari més de l'empresa Ambulàncies Egara van patir els efectes de les flames a Badia del Vallès (Vallès Occidental).

A més, diverses ambulàncies també han patit desperfectes, ja que al matí els conductors les han trobat amb rodes punxades o amb els vidres trencats a pedrades. Els Mossos d'Esquadra han obert una investigació per intentar identificar els autors d'aquests actes de sabotatge.

Fonts del Sistema d'Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM) han confirmat a Efe que hi ha hagut diverses ambulàncies que s'han vist afectades, encara que han precisat que es tracta de les de suport bàsic, que són propietat de les empreses subcontractades, i no de les medicalitzades, que pertanyen al SEM. Les mateixes fonts han destacat que el servei que presten les ambulàncies no s'ha vist afectat per aquests actes de sabotatge i han deixat clar que el SEM no manté cap relació contractual amb els empleats afectats per la reducció del 9,2%, ja que el seu vincle professional és amb les empreses concessionàries. Tant els sindicats majoritaris com la plataforma de treballadors Ambulàncies en Lluita s'han desmarcat de la crema de les ambulàncies.

Retallades en Salut

El conflicte laboral en el sector de les ambulàncies s'ha intensificat després que la patronal del sector, l'Associació Catalana d'Empresaris d'Ambulàncies (ACEA), que aglutina la trentena de concessionàries del servei a Catalunya, ha començat a aplicar en les nòmines de juliol una reducció del 9,2% del sou dels 4.800 treballadors.

Segons han assenyalat a Efe fonts sindicals, CatSalut, dependent de la conselleria de Salut, va transmetre a l'ACEA que reduiria a partir de juliol un 4,6% l'aportació dels convenis subscrits. Això no obstant, l'ACEA ha acordat duplicar aquesta xifra argumentant, segons els sindicats, que la reducció de la Generalitat era retroactiva, amb vigor l'1 de gener, per la qual cosa els 4.800 treballadors de la trentena de concessionàries han vist reduït en la seva última nòmina el seu sou un 9,2%.

Cap representant d'ACEA ha respost als requeriments d'Efe per donar la seva versió sobre aquest conflicte laboral. La patronal va iniciar les negociacions amb els sindicats CCOO, UGT i USOC el passat 25 de juny i, després de no assolir cap acord, va decidir aplicar la rebaixa de forma unilateral a partir de la nòmina cobrada a final de juliol.

stats