SALUT
Societat 10/10/2019

Sense pati a l’escola per l’alerta d’amiant

El centre 9 Graons de Barcelona tanca part de les instal·lacions per la proximitat d’una teulada degradada

Maria Ortega
4 min
El pati de l'escola, amb la teulada d'uralita al fons

BarcelonaL’escola pública 9 Graons s’ha plantat. Després d’iniciar el seu tercer curs en mòduls a la confluència dels carrers Rosselló i Roger de Flor de Barcelona, ha decidit tancar des d'aquest mateix divendres el pati i que la canalla -alumnes de P3, P4 i P5- deixin de sortir-hi. Per precaució. El motiu: la proximitat d’una teulada d’uralita visualment degradada que queda dins mateix del pati, com si fos un queixal. L’associació de famílies de l’escola (AFA) ja feia temps que vivia amb inquietud el que considera un risc potencial per a la salut dels seus fills, i dijous, després de parlar-ne amb la direcció i de consultar experts, es va decidir passar a l’acció. Divendres no hi haurà pati a l’Escola 9 Graons si no hi ha garanties que la teulada no suposa un risc.

“Al principi pensàvem que si havien instal·lat una escola de nova creació tan a prop de la coberta, és que no hi havia risc, que tot estava controlat, però després ens va caure la bena dels ulls”, lamenta César Sánchez, de l’associació de famílies. L’higienista i expert en amiant Lluís Mallart constata que els materials de la teulada en qüestió, amb tants anys de vida útil, “és evident que han patit i han quedat degradats”, i també recela del fet que es decidís ubicar els mòduls en un espai on ja se sabia que hi ha una coberta d’aquest tipus. I apunta que, tot i que el pensament generalitzat és que només hi ha risc per a la salut quan es trenquen les plaques, la degradació també fa que se’n desprenguin fibres.

Ell, de fet, ja va estar a l’escola per fer una inspecció visual de la teulada, que forma part d’un pàrquing que l’Ajuntament té previst expropiar, i ara ha rebut l’encàrrec oficial de fer-ne un diagnòstic. El problema, explica, és que, com que es tracta d’una propietat privada, no pot agafar fibres a la mateixa teulada sinó dels entorns, i després és difícil de demostrar que les fibres -en el cas que se’n trobin- provenen de l’edifici veí. A l’AFA “la preocupació és màxima” i per això han buscat l’assessorament d’entitats que han treballat en casos similars, com la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona. Recelen del nivell de precisió dels estudis que es puguin fer i exigeixen garanties per poder reobrir el pati.

Des del consistori asseguren que tenen constància de la inquietud de les famílies i defensen que encarregaran “de manera immediata” els estudis analítics necessaris per descartar els possibles riscos. Pel que fa a les expropiacions que han de permetre que el pati de l’escola creixi -sobretot de cara a les noves necessitats quan el centre tingui primària-, apunten que la voluntat del districte de l’Eixample és emprendre-les durant aquest mandat si el planejament urbanístic ho permet.

Al Consorci d’Educació apunten que l’Escola 9 Graons és una de les quatre que tenen detectades que té a tocar un edifici amb amiant, però defensen que, si no es manipula, no hi ha risc per a la salut i que, en qualsevol cas, es prenen “totes les mesures” per garantir la seguretat dels infants. A la llista de centres que conviuen amb elements de fibrociment en edificis pròxims, també hi ha les escoles Gaia i Encants, a l’entorn de les Glòries, i la Llacuna, al Poblenou. En aquest últim cas, el centre també ha manifestat inquietud per la degradació d’un edifici que és de propietat municipal i que ha estat ocupat diverses vegades. A l’estiu s’hi van fer uns treballs i es van retirar elements com els baixants, però la teulada d’uralita continua al seu lloc.

Edifici catalogat

La directora de l’escola, Maite Dieste, assegura que van tenir constància del risc que podia suposar la coberta fa tres anys, quan un pare ho va comentar en una xerrada de portes obertes, i que llavors van fer arribar la seva preocupació a Ajuntament i Consorci. “Tenim uns 480 alumnes exposats a això, necessitàvem respostes”, explica la directora. L’any passat els van enviar un tècnic que va concloure que l’amiant “estava inert” i que no hi havia risc si no es movien elements. A l’estiu es van trobar per sorpresa que es feien treballs a l’edifici veí, el de la coberta de fibrociment, que està catalogat com a patrimoni industrial. El centre insisteix en la necessitat de millorar la salubritat d’aquest espai. Les escoles Encants -creada el 2009- i Gaia -que va néixer el 2017- i l’escola bressol Leonor Serrano, a l’entorn de la plaça de les Glòries, també conviuen amb cobertes d’amiant. En aquest cas, el consistori assegura que és conscient que en aquest entorn hi arribarà a haver un miler d’alumnes quan totes les escoles tinguin tots els cursos en funcionament, i apunta que abans de l’estiu van acordar amb les comunitats educatives que serien “proactius” i encarregarien analítiques sobre els espais per descartar l’existència de partícules de fibrociment. El resultat, apunten fonts municipals, és que no hi ha risc.

En aquest àmbit, el consistori està tramitant un pla urbanístic per poder disposar de tots els sòls i urbanitzar-los. El que es farà és establir un règim de cooperació i no d’expropiació: la reparcel·lació la farà l’Ajuntament i després distribuirà entre els propietaris beneficis i càrregues i obtindrà les zones verdes i els equipaments per cessió obligatòria.

stats