Societat 24/04/2012

Amnistia denuncia que Catalunya discrimina musulmans en impedir que hi hagi mesquites

Hi ha hagut una quarentena de disputes entre el 1990 i el 2008

Efe
2 min

BarcelonaL'organització de defensa dels drets humans Amnistia Internacional (AI) ha alertat avui sobre l'augment de la discriminació contra la població musulmana a Europa, i dedica un apartat a Catalunya, on denuncia que els musulmans han de resar al carrer per falta de mesquites.

"A ciutats com Barcelona, Badalona o Lleida, i en altres llocs de Catalunya, els musulmans han de resar a la intempèrie perquè les sales d'oració que hi ha són massa petites per albergar tots els fidels", diu l'estudi d'AI, que s'ha presentat avui simultàniament a Brussel·les i Barcelona.

A Catalunya, segons AI, hi va haver almenys 40 disputes entre associacions musulmanes, comunitats de veïns i autoritats municipals entre el 1990 i el 2008 relacionades amb els centres de culte.

Segons AI, les sol·licituds per construir mesquites a Catalunya "es troben amb obstacles tècnics, rebuig social, i fins i tot alguns partits polítics han expressat públicament que la seva construcció és incompatible amb el respecte de la cultura i les tradicions catalanes".

Per l'organització humanitària "això és contrari a la llibertat de religió, que inclou el dret a celebrar cultes religiosos col·lectius en llocs adequats".

AI destaca que el mes de març del 2010 hi havia aproximadament 195 llocs de culte musulmans a Catalunya, "la majoria eren sales d'oració modestes i reduïdes, gairebé sempre situades a la planta baixa d'antics comerços llogades a associacions musulmanes".

A l'informe "Elecció i prejudici: la discriminació contra els musulmans a Europa", AI lamenta que els esforços que fan els governs europeus per combatre els estereotips negatius que pesen sobre els musulmans dels seus països són massa escassos.

L'organització, que centra la seva investigació en Espanya, França, Bèlgica, Holanda i Suïssa, critica algunes decisions polítiques en aquests països que, segons la seva opinió, han afavorit la discriminació de les persones d'aquesta religió a la feina o a les escoles.

Amnistia també denuncia la prohibició de l'ús del burca aprovada per diversos ajuntaments catalans, després d'al·legar motius de seguretat i d'igualtat de gènere, quan "no es té coneixement de cap dona totalment coberta que hagi suposat una amenaça pública o que s'hagi negat a identificar-se".

AI insta aquests municipis a combatre la violència masclista a través d'una millor aplicació de la legislació existent i no mitjançant aquest tipus de prohibicions, que "estigmatitzen encara més la població femenina de minories ètniques i religioses".

stats