Societat 16/02/2021

El govern d'Andorra demana quatre anys de presó per a una activista a favor del dret a l'avortament

Vanessa Mendoza rep el suport d'Amnistia Internacional, que exigeix la retirada dels càrrecs per difamació

Elisabet Cortiles
2 min
Vanessa Mendoza atén la premsa en una manifestació

Andorra la VellaEl govern d'Andorra demana per a l'activista pro avortament Vanessa Mendoza Cortés quatre anys de presó per suposada difamació arran del discurs que va fer sobre els drets de les dones i les nenes que viuen al Principat al Comitè de l'ONU per a l'Eliminació de la Discriminació contra la Dona el 2019. Per l'acusació, la presidenta de l'entitat Stop Violències ha rebut el suport d'Amnistia Internacional (AI), que a través d'un comunicat demana la retirada dels càrrecs just abans que Mendoza comparegui a la jutge que porta el cas.

"Processar una respectada defensora dels drets humans per la seva feina legítima i per la participació en una reunió d'un organisme especialitzat de l'ONU és un acte d'intimidació indignant, i un intent d'emmordassar la llibertat d'expressió", ha manifestat Monica Costa, responsable de campanyes d'Amnistia Internacional. I ha afegit que, "en comptes de ser penalitzada per la seva defensa dels drets de dones i nenes, Vanessa Mendoza Cortés hauria de rebre ajuda per fer la seva feina". 

La justificació oficial

Mendoza, psicòloga de professió, va aprofitar una intervenció al fòrum de persones expertes de l'ONU per demanar la despenalització de l'avortament a Andorra –és l'únic país europeu que penalitza la interrupció en tots els supòsits– i més protecció dels drets reproductius de dones i nenes.

Arran d'aquelles declaracions, el Govern va presentar una denúncia penal per acusació falsa al·legant que el seu "prestigi i bon nom" havien quedat en dubte. Vanessa Mendoza Cortés va ser acusada formalment el 2020 i la Fiscalia es va basar en l'informe que havia presentat a l'organisme de l'ONU. Els càrrecs en contra seva comporten dures penes, inclosa una de fins a quatre anys de presó, i multes de fins a 30.000 euros.

Costa ha insistit en demanar "a les autoritats d'Andorra que posin tota la seva obstinació a complir amb la seva obligació de protegir els drets reproductius de les dones i les nenes, i no pas a criminalitzar els qui parlen públicament en la seva defensa".

stats