Terratrèmol a Llorca
Societat 12/05/2011

El sisè sentit dels animals davant d'una catàstrofe

Davant d'un desastre natural, els animals tenen una intuïció que els fa percebre el perill abans que els humans? Els experts no es posen d'acord

Efe
2 min

MúrciaEl terratrèmol va provocar diverses reaccions entre les mascotes que viuen a Múrcia. La gata 'Fuensanta' i els gossos 'Ciro' i 'Panda' van quedar-se dormint –la primera– i prenent l'aire a la terrassa –els cans–, però la gata persa 'Violeta' va replegar-se espantada a la seva catifa i el conill d'Índies 'Rosita' va tremolar i va estar estranyament callada durant diverses hores.

Els veterinaris consultats no es posen d'acord sobre la dita que els animals tenen un sisè sentit per percebre abans que els humans que s'aproxima algun desastre natural, com un terratrèmol.

Alejandro Blanco és director d'una clínica situada a l'Alameda de Cervantes que ha quedat totalment destruïda després del terratrèmol, i va haver d'"evacuar" dos gossos i dos gats hospitalitzats a la seva clínica a una altra de Múrcia capital, igual que es va fer amb els malalts dels hospitals de Llorca. Per a aquest veterinari, això del sisè sentit dels animals és una llegenda.

"Perceben el soroll, senten por i s'espanten com qualsevol ésser viu, però això del sisè sentit no està demostrat", afirma Blanco, que assenyala que ahir van tenir sort, perquè no hi va haver ferits en caure sostres i envans.

El veterinari Ángel López, etòleg clínic expert en conducta d'animals, explica que els gossos i, en menor mesura, els gats, reaccionen de manera especial davant d'un fenòmen com un terratrèmol. Això es deu, indica, al fet que no saben què passa perquè no tenen les referències que tenim els humans. "Noten que es mou el terra i no saben per què", diu.

A més, tenen un rang de freqüència de sons més alt que l'humà, cosa que els permet percebre, per exemple, el soroll previ que anticipa el sisme. Quan es mou la terra pateixen una falta d'adaptació, no saben com resoldre la situació com sabem els humans. Finalment, s'encomanen del nerviosisme de les persones que els envolten, explica López.

Ángel López afegeix que, malgrat que els gats són animals menys socials que els gossos i els afecta menys el que passa al seu voltant, aquesta alta percepció de sons estranys per ells els afecta igual. De fet, relata el veterinari, els dos gatets van arribar a l'hospital 24 hores de Múrcia "molt nerviosos", cosa normal perquè havien sentit sorolls desconeguts, se'ls havia mogut el terra que trepitjaven i els havien ficat en cistelles de transport, totes coses que eren noves per ells.

stats