SEGURETAT CIUTADANA
Societat 12/08/2013

Espadaler veu "adequat" enviar 284 mossos a una manifestació de 200 persones a Gràcia

El conseller defensa que "resulta evident que el dispositiu del cos de Mossos d'Esquadra no va constituir cap tipus de limitació al dret a manifestació"

Roger Tugas
2 min

BarcelonaEl conseller d'Interior, Ramon Espadaler, afirma en una resposta parlamentària publicada al 'Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya' que "el desplegament policial efectuat al barri de Gràcia el 30 d'abril de 2013 va ser adequat i realitzat amb la finalitat de prevenir la comissió de fets delictius i de garantir la celebració dels actes convocats sense cap tipus d'incidents". L'ampli desplegament policial a la marxa, convocada amb motiu del Dia del Treballador, ja va ser font de crítiques i, tal com reconeix el conseller, "la regidora del districte va rebre queixes de cinc persones per l'actuació del 30 d'abril i l'Associació de Veïns de la Vila de Gràcia, en el seu torn de paraula –en un plenari del districte–, va considerar desmesurat el dispositiu policial". Tanmateix, en la seva resposta parlamentària, Espadaler hi posa xifres: "El nombre d'efectius de Mossos d'Esquadra que van participar va ser de 284", mentre que "el nombre de manifestants era d'unes 200 persones, aproximadament". Surt, per tant, a gairebé un policia i mig per manifestant.

Malgrat tot, el conseller defensa que "el dispositiu va donar confiança i seguretat al conjunt de la ciutadania i va permetre assistir a la manifestació a un major nombre de persones". "Resulta evident que el dispositiu del cos de Mossos d'Esquadra no va constituir cap tipus de limitació al dret a manifestació", afegeix la rèplica. Així mateix, malgrat la nodrida presència policial, "persones que anaven tapades per evitar ser identificades van fer pintades a la calçada, a les façanes d'alguns edificis, en oficines de banca i en altres indrets".

També justifica el desplegament de l'1 de Maig

Igualment, en una altra resposta al mateix 'Butlletí', Espadaler considera també "adequat" el desplegament fet l'endemà, durant les mobilitzacions de l'1 de Maig. Llavors, "el nombre de contenidors urbans que van ser malmesos va ser sis, i disset oficines de banca, catorze comerços, tres seus de partits polítics i un habitatge particular van ser objecte de vandalisme i van patir desperfectes". El conseller assegura igualment que "tots els agents del cos de Mossos d'Esquadra que van participar en el dispositiu policial exhibien a l'uniforme els elements d'identificació reglamentàriament establerts".

Espadaler ha emès aquestes respostes arran de les preguntes realitzades en el seu moment pels diputats d'ICV-EUiA Jaume Bosch i David Companyon.

stats