Antonella: víctima del masclisme, desprotegida pel sistema i una filla òrfena

Les institucions no van veure risc en la denúncia fa tres mesos de la dona assassinada per la seva parella a Sant Vicenç de Castellet

2 min
El punt on hi havia el cadàver calcinat de l’Antonella, a Sant Vicenç de Castellet.

BarcelonaEl cos de l’Antonella, de 30 anys, va quedar totalment calcinat divendres a la matinada en uns matolls de Sant Vicenç de Castellet, al Bages. Feia una dècada que estava amb l’Adrián, que la va assassinar i li va calar foc abans de suïcidar-se uns metres més enllà, dins un cotxe on hi havia la filla de 20 mesos de la parella. L’Antonella, més coneguda com a Debbie entre els seus amics, i l’Adrián eren de l’Argentina i vivien des de feia un temps a Terrassa. S’hi havien traslladat per la feina d’ell.

Fa tres mesos, a l’abril, l’Antonella havia denunciat l’Adrián per violència verbal però no va rebre protecció. Fonts judicials consultades per l’ARA expliquen que els Mossos d’Esquadra no hi van veure risc i que la Fiscalia es va oposar a una ordre d’allunyament. Segons les mateixes fonts, el jutge de violència contra la dona de Terrassa, que també tramitava el divorci de la parella, no tenia cap element per acordar una mesura de protecció i el forense tampoc va detectar res rellevant.

Aquesta denúncia s’havia de resoldre en un judici a l’octubre en un jutjat penal, però serà massa tard. El grup feminista Punt Lila de Sant Pere de Terrassa, que atén dones que pateixen la violència masclista a la ciutat, ha lamentat que enmig d’aquesta espera l’Antonella “es va veure obligada a viure sota el mateix sostre que el seu assassí”. Ella també els havia demanat ajuda i per això el grup ha criticat la reacció de les institucions en aquest cas: “La ineficàcia d’un sistema judicial, la insuficient resposta d’un sistema de benestar social així com dels recursos de la nostra ciutat que no li van donar prou alternatives i la nul·la ajuda a què Mossos a Terrassa ens té acostumades”.

L’Antonella és la setena víctima mortal d’aquest any a Catalunya en un assassinat masclista i la vuitena en un feminicidi –aquest últim recompte inclou el cas d’un home que va matar la seva mare, mentre que la resta tots tenien relació de parella o exparella–. El crim de l’Antonella ha deixat una altra víctima: l’Esmeralda, la filla de la parella, que ha quedat òrfena.

Campanya de micromecenatge

De moment la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) de la Generalitat s’ha fet càrrec de la nena, que va néixer el 2019. A la menor, que va ser a l’escena del crim i tenia cremades, la van portar a l’Hospital de Manresa, on la van aïllar perquè va donar positiu de covid. La família de l’Antonella viu a l’Argentina i els seus germans han posat en marxa una campanya de micromecenatge per poder retrobar-se amb la nena.

“Estem fent aquesta col·lecta per poder ajudar l’Esme a començar una nova vida i superar aquest tràgic desenllaç. Les donacions facilitaran el trasllat d’ella cap a l'Argentina, a més de solucionar despeses comunes de la seva criança”, ha explicat la família materna, que voldria que la menor vagi a viure al país i que no hagi d’estar tutelada per l’administració.

stats