CONSUM
Societat 14/01/2011

Un jutge considera il·legals els 40€ que cobra Ryanair per no portar la targeta d'embarcament

La companyia cobrava 40 euros als passatgers que no portaven la targeta d'embarcament impresa. La sentència declara nul·la aquesta penalització

Redacció
1 min
Avions de Ryanair a l'aeroport de Girona

BarcelonaEl jutjat mercantil número 1 de Barcelona ha declarat nul·la, per ser abusiva, l'obligació que la companyia Ryanair imposa als seus passatgers de portar impresa la targeta d'embarcament, sota una penalització de 40 euros.

En la sentència, el jutjat estima parcialment la demanda presentada per l'advocat Dan Miró, administrador de la web de reclamacions de transport aeri, www.retrasos.net, al considerar que la clàusula contractual imposada per Ryanair és contraria a la normativa.

En la seva demanada, Miró exigia la devolució dels 40 euros que la companyia li havia cobrat com a penalització per no haver portar la targeta d'embarcament impresa. La jutgessa conclou que l'obligació d'imprimir és il·legal d'acord amb els convenis internacionals que regulen la navegació aèria, la jurisprudència i el costum, ja que "la pràctica habitual al llarg dels anys ha estat que l'obligació d'imprimir la targeta d'embarcament era del transportista...". En opinió de la jutgessa, "no hi ha cap dubte" de que és el transportista i no el passatger qui ha d'imprimir aquest document.

La sentència sosté també que el fet que Ryanair sigui una companyia de baix cost "tampoc la legitima per alterar les seves obligacions contractuals bàsiques i repercutir-les en el seu client".

Per tots aquests motius, el Jutjat obliga a la companyia a tornar els 40 euros de penalització al passatger.

stats