Societat 18/10/2014

El jove que apareix al vídeo de Melilla ha perdut un ronyó i té mig cos paralitzat, segons l'ONG Prodein

L'organització ha pogut contactar amb l'immigrant, que, aparentment inconscient, va ser retornat al Marroc pels agents de la Guàrdia Urbana

Europa Press
2 min

MadridDany, el jove camerunès que l'ONG Prodein va filmar en un vídeo del salt de la tanca de dimecres passat quan era colpejat en una escalinata per agents de la Guàrdia Civil, ha perdut un ronyó i té mig cos paralitzat, segons ha informat aquesta ONG de Melilla, que ha aconseguit contactar amb l'immigrant després que rebés l'alta en un hospital de Nador (Marroc).

En declaracions a Europa Press, el portaveu de l'entitat, José Palazón, ha incidit que el jove "no sabia ben bé el que li havia passat", i només ha estat informat que va ser necessari injectar-li una solució per retornar-li la consciència.

Dany és un dels 150 migrants que dimecres passat van acabar enfilant-se unes hores a la tanca de Melilla després d'un intent de salt protagonitzat per més de 200 persones que va ser repel·lit per la Guàrdia Civil i les forces marroquines. Només tres van aconseguir superar el perímetre aquell dia i arribar al Centre d'Estada Temporal d'Immigrants (CETI).

L'organització va difondre dos vídeos, en un dels quals s'observava com aquest jove rebia fins a deu cops dels agents de la guàrdia civil quan estava descendint de la tanca per l'escala que els agents espanyols havien apostat a la tanca per desallotjar-la.

El jove va caure a terra i va ser apartat de la zona per dos guàrdies que, tal com mostra el vídeo, intentaven sense èxit que es mantingués assegut. El jove va acabar tombat de costat, amb el cap a l'asfalt, fins que quatre agents el van portar a coll per la porta de servei de la tanca fins al costat marroquí.

La delegació del govern espanyol a Melilla va afirmar que el jove estava exercint "resistència passiva" però l'ONG va mantenir des del principi que estava inconscient mentre es va produir la seva devolució il·legal al Marroc.

Després d'unes primeres "informacions contradictòries", Palazón ha pogut parlar personalment amb ell, contrastant així que estava viu, informació que es qüestionava al principi, i que havia estat ferit de gravetat: li han tret un ronyó i, amb la mobilitat minvada, ha necessitat ajuda per poder abandonar el centre hospitalari.

L'organització espera que aquest jove del Camerun s'instal·li en un lloc permanent, probablement un dels campaments que els immigrants tenen instal·lats en les muntanyes properes a la tanca, com el Gurugú, per conèixer més detalls i practicar una intervenció directa, fonamentalment, per proveir dels medicaments que necessiti donades les circumstàncies.

Després de la difusió de les imatges, el Comissari de Drets Humans del Consell d'Europa ha demanat a Espanya que obri una investigació i "depuri responsabilitats" tant per "la violència" exercida aquell dia contra els subsaharians com pel fet que van ser retornats de forma il·legal al Marroc.

El lliurament sobre la marxa de les persones que pugen a la tanca o aconsegueixen ultrapassar no està emparada ni per la llei d'estrangeria ni pels acords de readmissió d'estrangers que Espanya ha subscrit amb el Marroc. De fet, el Comandant Cap de la Guàrdia Civil a Melilla ha estat imputat per un possible delicte de prevaricació, per ordenar aquesta pràctica sabent que no té suport legal.

stats