Societat 16/10/2014

Un nou vídeo mostra la Guàrdia Civil fent "devolucions il·legals" d'immigrants inconscients o ferits

L'ONG Prodein anuncia que es tracta de la primera d'una sèrie de filmacions per denunciar la persistència d'aquestes pràctiques a la frontera

Ara / Europa Press
2 min

Barcelona / MadridL'ONG Prodein ha difós un nou vídeo rodat aquest dimecres durant l'intent de salt en grup de la tanca de Melilla que mostra com agents de la Guàrdia Civil colpegen immigrants enfilats a la reixa. Les imatges mostren com un dels subsaharians cau i queda estès a terra, aparentment inconscient. Lligat amb les mans a l'esquena, el agents el porten uns metres més enllà de la tanca i el sacsegen per comprovar el seu estat. Posteriorment l'alcen i el retornen al Marroc a través de la porta de servei de la tanca.

Prodein denuncia que són "molts més" de cinc dels migrants ferits en aquesta jornada "de violència terrible". Segons ha explicat el portaveu de l'organització, José Palazón, en declaracions a Europa Press, es tracta de la primera d'una sèrie de filmacions per denunciar la persistència de les devolucions il.legals a la zona, ja que durant el matí es van rodar diversos casos més de persones en aparença ferides o inconscients que eren lliurades al Marroc per la Guàrdia Civil.

Segons Palazón, és "un dels xavals que ha saltat de la tanca" i ha estat emmanillat en baixar, una pràctica que segons denuncia, és habitual. "No és ja només la deportació en si, que és il·legal, perquè haurien d'anar primer a comissaria, és que està en territori espanyol i un agent espanyol l'emmanilla i se l'emporta".

És per això que descarta que el balanç de ferits entre els migrants sigui de cinc persones, com va afirmar aquest dimecres la delegació del govern espanyol a Melilla, i s'estima en "almenys 40" els ferits, encara que siguin menys de mitja dotzena els que hagin rebut assistència sanitària a la ciutat autònoma.

L'activista, que porta més d'una dècada documentant els intents de salts a la tanca, descriu el d'aquest dimecres com d'"una violència terrible". Afirma que si bé la Guàrdia Civil "normalment espera que baixin" els migrants que s'enfilen al tanca, aquest dimecres, que eren més d'un centenar les persones pujades a la reixa, "han pujat a per ells".

stats