Societat 12/06/2019

"M'ha anat millor castellà que català": així comença la selectivitat 2019

Els primers exàmens fan escollir entre Espriu o l'extinció de les abelles i Borges o Lola Pons

Laia Vicens
4 min
Estudiants durant un examen de la selectivitat aquest matí

BarcelonaCastellà i català són cada any els primers exàmens de les proves d'accés a la universitat, que han començat aquest dimecres amb els tradicionals nervis però també sense incidències destacables. Els 161 tribunals han repartit els exàmens a les 9 del matí, ben puntuals. El primer examen ha estat el de castellà, en què els estudiants han hagut de triar entre un text de Jorge Luis Borges i un de Lola Pons, mentre que a la prova de català, les opcions eren un fragment de 'Laia', de Salvador Espriu, i un article sobre l'extinció de les abelles. Des de fa anys, professors i estudiants diuen que l’examen de català és més difícil que el de castellà, sobretot en la part de gramàtica i sintaxi, però l'any passat la nota de català va batre rècords: va assolir un 6,63 de mitjana -feia més de 12 anys que no s’hi arribava- i va superar la puntuació de l’examen de castellà, que aquest any ha sigut de 6,46.

L'ARA va parlar amb 5 estudiants dels 35.000 que es presentaven a la selectivitat. Una era la Natàlia Berthet Martí, de l'escola Frederic Mistral-Tècnic Eulàlia. "Al principi estava nerviosa però quan et donen l'examen i veus que és com els que has fet de provat et tranquil·litzes", explica. Li ha anat millor l'examen de castellà, en què ha triat l'opció B perquè l'ha trobat més fàcil. Així, ha hagut de respondre diverses qüestions a partir del text "Lo que nadie quiere", de Lola Pons, publicat fa un any a 'El País', en què aconsellava escollir les carreres universitàries en funció de les vocacions i no de les sortides laborals. De fet, a l'expressió escrita, la Natàlia -vol estudiar medicina- ha escrit un text argumentatiu sobre l'elecció dels estudis per vocació i no per ocupabilitat. En aquest apartat, la Natàlia sap que ha fallat una resposta, en què els preguntaven el passat del verb "balbucir" i ella ha escrit "balbuceó" quan en realitat era "bulbució".

En tot cas, el que ha estat definitiu perquè escollís l'opció B és perquè se sabia "millor les preguntes sobre la lectura obligatòria": dues qüestions sobre 'Los niños tontos', d'Ana María Matute, i una del poema 'En el principio', de Blas Otero, que són lectures obligatòries per a tots els estudiants de batxillerat. En canvi, a l'opció A, els estudiants han hagut de respondre també preguntes sobre el mateix llibre de Matute i dues sobre dos poemes -un de Pedro Salinas i un de Luis Cernuda-, que poden despistar els estudiants perquè només es pregunta a partir del títol de la poesia però sense poder llegir cap fragment. En aquesta opció, el text principal era el conte 'El disco' que Jorge Luis Borges va recollir a 'El libro de arena', i ha servit de base per preguntar sinònims com "arredran" o "vacilar". En l'expressió escrita, els estudiants han hagut de descriure com les xarxes socials permeten mostrar diferents aspectes de la vida de les persones.

Una part comuna sobre sintaxi i gramàtica

L'examen de castellà també té una part comuna que posa a prova els coneixements de gramàtica i sintaxi dels alumnes. De fet, aquesta part comuna també existeix a l'examen de català, en què a través d'un test els estudiants han de respondre qüestions sobre frases, estructures gramaticals, complements verbals i subordinades, i també han de conjugar verbs o fer paraules derivades.

En la prova de català, la Natàlia ha escollit l'opció A. Això vol dir que les preguntes d'expressió lectora i escrita s'han basat en el fragment dedicat a Mossèn Gaspar de la novel·la 'Laia', de Salvador Espriu. Per exemple, ha hagut de reescriure un fragment passant els verbs de passat a present i també elaborar un text argumentatiu sobre si prefereix mar o muntanya. "He escollit mar", respon la Natàlia. En aquesta opció, les preguntes sobre les lectures obligatòries eren explicar el personatge de la Bàrbara de 'Mirall trencat' i un verdader o fals d'aquesta obra i de 'Terra baixa', d'Àngel Guimerà.

A l'altra opció, enlloc de centrar-se en personatge de Rodoreda, es preguntava sobre perquè l'obra de Guimerà representa ''la lluita entre dos mons irreconciliables'', a banda de preguntes tipus test molt semblants a l'opció A. A la B, el text escollit ha estat un article adaptat de Javier Mesones, 'Una nova amenaça plana sobre Europa: l'extinció de les abelles' publicat al mitjà digital Apicultors Gironins Associats, que ha servit de base per fer altres exercicis, com reescriure un fragment del text canviant algunes paraules marcades per sinònims i elaborar una redacció sobre com es poden ajudar a prevenir l'extinció d'espècies animals.

El 82% dels estudiants venen de batxillerat

Des de la secretaria d'Universitats i Recerca han informat que un total de 34.547 alumnes han començat avui la prova d'accés a la universitat (PAU) i que s'ha desenvolupat "amb normalitat". Del total d’alumnes matriculats a les PAU 2019, 28.383 corresponen a estudiants amb matrícula ordinària que han acabat aquest curs escolar el batxillerat; 3.392 són estudiants amb matrícula lliure (procedents de batxillerat d’altres anys amb o sense PAU); i 2.772 són estudiants provinents de cicles formatius de grau superior que s’examinen d’alguna assignatura en la fase específica.

stats