Societat 06/05/2014

Moby Dick a la prova de català de sisè de primària

Uns 72.000 alumnes de sisè de primària són avaluats per la Generalitat aquesta setmana

Acn
2 min
Alumnes de sisè d'una escola fent aquest dimarts al matí les proves / CRISTINA CALDERER

BarcelonaUn text titulat La Crida del Mar, extracte de la novel·la 'Moby Dick' de Herman Melville, en la versió de Joaquim Carbó, ha centrat la prova de català de l'avaluació de sisè de primària, aquest matí de dimarts. Els alumnes havien de respondre preguntes sobre aquest text literari que tractaven de mesurar la seva comprensió lectora.

Alhora, un segon text més informatiu, 'El futur de la Robòtica' publicat el 2011 al diari El Punt Avui, també posava a prova la seva comprensió lectora. I finalment se'ls demanava fer una redacció imaginant-se que participaven en un concurs de robòtica per explicar quin robot havien inventat.

La prova de català ha estat la primera de l'avaluació, a les nou del matí, i després ha vingut la prova de matemàtiques. De nou, les preguntes d'aquesta prova estan basades en problemes de la vida real, com la configuració de les banderoles d'una festa de final de curs, per posar a prova les competències en mesures i formes, o els aliments que cal donar a un gatet de tres mesos i la votació d'una classe per posar-li nom, de forma que exercitin el càlcul, per exemple.

Un total de 72.007 alumnes realitzen aquest dimarts i dimecres la prova de sisè de primària, que avalua el grau d'assoliment de les competències bàsiques en acabar l'etapa.

Aquesta prova, organitzada pel departament d'Ensenyament per sisè any consecutiu té lloc als 2.182 centres educatius del territori que imparteixen aquesta etapa de qualsevol titularitat. Els alumnes han estat avaluats aquest dimarts en llengua catalana i matemàtiques, a més de la prova d'aranès, per a 86 alumnes de la Vall d'Aran, i demà dimecres serà el torn del castellà i la primera llengua estrangera. En aquesta última prova, un total de 71.657 alumnes faran la prova en anglès i 350, en llengua francesa.

Els resultats no tenen efecte a final de curs en l'estudiant, però si que permetran al departament i als centres disposar d'informació sobre els punts forts i els punts febles dels seus alumnes.

En la prova d'avaluació de sisè de primària, dissenyada pel Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu, hi participen un total de 3.007 mestres que fan d'aplicadors i que controlaran la correcta realització de les proves, a més de 1.023 correctors les corregiran.

La prova d'avaluació, que se celebra per 6è any consecutiu, incorpora enguany com a novetat un full adjunt per tal que els alumnes puguin respondre les preguntes tancades, que fins ara es responien al mateix quadern de les proves.

D'aquesta manera, Catalunya s'adapta al mètode de correcció d'altres països europeus i comunitats autònomes, i alhora, s'agilita la correcció de les proves, ja que aquestes respostes es podran corregir de forma més ràpida a través d'un lector òptic, segons explica el departament d'Ensenyament.

Els centres i les famílies rebran un informe abans d'acabar el curs escolar amb informació sobre els resultats obtinguts; en el cas dels centres, referent al conjunt de l'alumnat, i en el cas de les famílies, referent al seu fill o filla.

stats