Societat 11/11/2016

Arresten a Barcelona el cap d'una xarxa que ha traficat amb 6.000 immigrants

Venien passaports i documents d'identitat falsos a ucraïnesos i búlgars i els organitzaven el viatge fins al Regne Unit

Enric Borràs
2 min
La terminal T1 de l’aeroport del Prat es va inaugurar el 2009 i no hi arriba ni el tren ni el metro.

BarcelonaLa Policia Nacional espanyola ha detingut a Barcelona, on vivia amb la família, un home amb més d'un centenar de documents d'identitat polonesos falsos en el seu poder i que, segons assegura avui en un comunicat, era el cap d'una organització internacional dedicada al tràfic d'immigrants ucraïnesos. La detenció és una de les 115 que s'han fet en el marc d'una gran operació coordinada per l'Europol i executada també per les policies de Bèlgica, França, Polònia i el Regne Unit. La Policia Nacional afirma que aquesta xarxa ha traficat amb més de 6.000 immigrants, sobretot ucraïnesos però també búlgars.

En el marc d'aquesta operació, que s'ha fet durant 2 anys en diferents països, també s'han arrestat 34 búlgars als aeroports de Barcelona, Girona, Tarragona, Mallorca, Eivissa i Alacant d'un total de 56 a tot l'Estat. Es tracta d'immigrants que havien comprat a la xarxa documentació falsa o robada a ciutadans europeus per poder viatjar dins la Unió evitant que els detectessin als controls. El cap de l'organització, que vivia a Barcelona, s'encarregava de repartir els documents i de gestionar els viatges, que en general tenien com a destí el Regne Unit i feien escala en diferents aeroports europeus.

L'encarregat de captar els immigrants, que pagaven per viatjar amb documents falsos, va ser arrestat a Romania. Amb la seva filla tenia una agència de viatges des d'on captava, sobretot, ucraïnesos amb problemes econòmics que buscaven un futur millor. També van ser arrestats a Polònia els dos responsables de la xarxa en aquell país, i els van trobar documents polonesos i dels països bàltics falsos preparats per vendre. L'organització feia servir documentació d'identitat polonesa per permetre als ucraïnesos entrar a l'espai Schengen.

Els immigrants no viatjaven directament al Regne Unit: primer arribaven a Polònia, d'allà passaven a altres estats de la Unió Europea com França, Bèlgica i Espanya, on els acollien, fins que al cap d'uns dies volaven a Irlanda i, d'allà, finalment, anaven al Regne Unit amb un ferri. La investigació va identificar a Londres el cap de la xarxa a les illes britàniques, però per ara no se l'ha arrestat, i té una ordre europea d'arrest pendent.

Segons la Policia Nacional la xarxa tenia un "alt grau d'especialització" i era capaç de facilitar documents falsos "d'altíssima qualitat". Si bé a principis del 2015 feia servir bàsicament documents autèntics robats, després de moltes detencions als aeroports van començar a fabricar-se documents falsos complicats d'identificar.

Segons la Policia Nacional, arran de la crisi de Crimea ha crescut molt el flux d'ucraïnesos al Regne Unit. Les autoritats britàniques van reaccionar dificultant l'obtenció de visats i això ha afavorit que organitzacions criminals cobrin per facilitar el viatge i els documents necessaris. Segons fonts policials, un passaport polonès fals com els que es feien servir podia costar uns 3.000 euros. Alhora, els analistes de l'agència europea Frontex van detectar que s'havien disparat les detencions d'ucraïnesos amb documents falsos a l'aeroport de Dublín.

Arran d'aquest descobriment es van intensificar els controls als aeroports catalans, espanyols, francesos, belgues i d'altres països europeus que podien servir d'escala a la xarxa. Així va començar, a principis del 2015, aquesta investigació que ha dut a desarticular una organització "perfectament estructurada i assentada en diferents països".

stats