Els artistes de la nau Mobba de Badalona: "Si no ens donen cap alternativa haurem de marxar"

El consistori d'Albiol els ha donat fins al 30 de març per deixar l'antiga fàbrica que ara és un espai de creació

4 min
L'artista d''Inflables patxwork' Patxo Urlezaga

BadalonaA l'antiga fàbrica Mobba de Badalona hi dorm, per exemple, el cap d'un King Kong enorme, figures dels Jocs Olímpics del 1992, el Gegant Carboner i les girafes i les zebres dels Reis de Barcelona, i està ple de llistons de fusta, ferros i materials de tota mena que qualsevol dia es convertiran en una altra figura estrambòtica. També s'hi fan proves amb inflables que més endavant s'ompliran d'aire a Badalona, Nova York, Dubai o en qualsevol festa del Row. Hi treballen pessebristes, pintors i, de fet, tothom qui s'anima a fer cultura. Tot això, i molt més, és el que haurà de marxar de la nau el 30 de març.

Una quinzena d'empreses artístiques, moltes amb recorregut internacional i amb un fort arrelament a la ciutat, fa uns quinze anys que treballen a l'antiga fàbrica Mobba, que va ser adquirida per l'Ajuntament de Badalona. Ara el consistori, capitanejat per Xavier García Albiol (PP), els ha donat un ultimàtum en plena pandèmia i a l'abril vol enderrocar la nau per fer-hi un parc, tal com està previst des de fa una dècada.

De fet, l'espai està qualificat com a zona verda i, per tant, la Mobba no es pot reconstruir per donar cabuda a la "fàbrica de creació" que demanen els artistes que hi treballen. L'Ajuntament s'ha compromès a oferir-los aquest espai de creació, tot i que no ha concretat res més enllà de dir que estudia la qüestió. Fins ara els creadors s'estaven a la nau municipal de franc a canvi de mantenir-la.

Imatge del cap de goril·la que està dins de la Mobba

Alguns veïns de la zona fa temps que es queixen que la fàbrica Mobba agafa la llum del carrer i no està en bon estat. Segons la veïna Antonia Ocaña, la façana cau a trossos, l'estructura està malmesa i per l'activitat industrial de dins hi ha un "elevat risc d'incendi" i que es repeteixi el que va passar a la nau del carrer Guifré de Badalona. De fet, els treballadors de la Mobba consideren que l'incendi de l'altra nau, que va causar la mort de quatre persones que vivien en una situació d'extrema vulnerabilitat, ha generat presses a l'Ajuntament. "Jo ho entenc, entenem la por de l'Ajuntament, però ens han de donar una solució", diu Ramon de los Heros, l'històric constructor de la falla del Dimoni de Badalona.

"Si no ens donen cap alternativa haurem de marxar de Badalona", respon Dani Carreras, de la companyia Xirriquiteula, que explica que l'Hospitalet ha mostrat interès per acollir-los. "Per qüestions personals no puc anar-me'n de la ciutat, però és que aquí el metre quadrat és molt car", diu Jaume Navarro, de la Industrial Teatrera. "O mira, potser plegar haurem de fer", lamenta De los Heros. "I que consti que no estem tancats a pagar", afegeix Patxo Urlazaga, de Patxwork Inflables, que diu que si no troba cap espai haurà de llençar més o menys un 80% dels materials i les obres que guarda.

Ramon de los Heros dins de la Mobba de Badalona

Un espai arrelat a Badalona

"No volem caritat, només una fàbrica de creació", continua Navarro. El consistori encapçalat per Dolors Sabater –"aquí a Badalona, per si no ho sabeu, canviem de govern cada sis mesos", ironitzen– els va prometre que tindrien un espai a l'antiga fàbrica de Muebles Rojas, on finalment s'ha instal·lat en solitari la Fundació Èpica de la Fura dels Baus. "Vam anar allà, físicament, a veure l'espai i a repartir-nos-ho i tot", explica Carreras. "Ens va desmoralitzar molt que els polítics que crèiem que ens podrien acabar ajudant, que ens entenien, fallessin", diu De los Heros en relació amb el govern Sabater.

A més, la Mobba està molt lligada a la ciutat. Donen continuació als estudis de l'escola d'art de Badalona Pau Gargallo i hi col·laboren sovint. "És una manera no reglada d'iniciar-se, de provar coses", diu De los Heros. Són una quinzena de companyies o artistes i molts tenen treballadors de la ciutat i internacionals. La majoria també treballen molt per a ajuntaments de l'àrea metropolitana. "Hem fet els Reis de Cornellà, de Barcelona, de l'Hospitalet, de Badalona, etc.", diu Urlezaga.

Imatge de la Mobba per dins

Tots els creadors remarquen les sinergies que sorgeixen en una "fàbrica de creació" com és la Mobba. "Les idees no surten del no res, necessites un viver com aquest", diu De los Heros. "Això és com totes les indústries, una companyia artística alimenta l'altra, i ens donem feina i idees. A més, podem atreure nous inversors culturals a Badalona, que va mancada d'indústria", apunta Carreras. A la Mobba també hi entra qui vol o necessita un espai per fer art. "Un dia va picar a la porta un home que feia art conceptual i que necessitava un espai. El vam fer passar i ja va estar", posa d'exemple Navarro.

stats