Societat 17/05/2016

Arxiven l'acusació contra un detectiu per traficar amb dades confidencials

Es tracta del principal acusat en una suposada trama de venda il·legal de dades mèdiques dins de la macrooperació Pitiüsa

2 min
Els quatre detectius acusats inicialment per traficar amb dades confidencials, al banc dels acusats abans de començar el judici a l'Audiència de Barcelona

L'Audiència de Barcelona ha arxivat avui l'acusació contra un dels principals detinguts de l'operació Pitiüsa, una de les xarxes de tràfic il·legal de dades confidencials més importants desarticulada a l'Estat. A aquest investigador, Jordi Agustí, li demanaven 108 anys de presó per obtenir dades mèdiques de pacients fent-se passar per metge i vendre-les a altres col·legues de professió. Però finalment el seu advocat ha presentat un informe forense acreditant que l'home havia patit diversos infarts cerebrals des de l'any 2014, que "l'incapacitaven per declarar i per seguir el judici".

El fiscal, Emilio Sanchez Ulled, ha mantingut l'acusació contra dos processats més per als quals demana entre 16 i 40 anys de presó. Es tracta d'un detectiu i un treballador d'una empresa de seguretat que, segons la fiscalia, haurien comprat la informació mèdica confidencial al detectiu exonerat per causes mèdiques.

La tesi de la fiscalia és que el principal acusat, Jordi Agustí, va obtenir informació mèdica confidencial "molt rellevant" de 23 pacients, fent-se passar per metge, una estratègia il·legal que hauria utilitzat de manera "reiterada i habitual". Segons Sanchez Ulled, ho feia per encàrrec dels altres dos processats, que eren conscients que aquest home "no tenia mitjans lícits per obtenir aquestes dades i eren conscients de "la seva eficàcia delictiva".

"Acudeixen a un determinat detectiu perquè saben que pot accedir a aquestes dades mèdiques confidencials. Això és el que volen, el que paguen i el que n'obtenen, i es tracta d'un delicte", ha argumentat en el seu informe final el fiscal, per justificar que es condemni els dos encausats tot i que el principal acusat hagi quedat exculpat.

En canvi, els dos processats han intentat justificar al judici que no coneixien els mètodes que utilitzava el detectiu exonerat. Un dels acusats ha assegurat que només li va encarregar a Agustí "verificar informació", que ell ja tenia per part de les asseguradores. L'altre ha afegit que només li va entregar "informació vaga i imprecisa", que no tenia res a veure amb el que li "havien encarregat".

Aquest és el primer judici que se celebra derivat de l'operació Pitiüsa. L'any 2012 la Policia Nacional va detenir diversos detectius, funcionaris i treballadors de companyies telefòniques acusats de formar part d'una xarxa de compra i venda il·legal de dades confidencials.

stats