Societat 07/08/2020

Madrid esborra les dades que mostraven el baix percentatge de detecció d'asimptomàtics

El conseller carrega contra Simón per dir que és el 15% i assegura que és el 60%, però no aporta dades

Ot Serra
3 min
Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid, en una imatge d'arxiu

Madrid"No és un bon indicador", assegurava aquest dijous el director tècnic de Sanitat, Fernando Simón, sobre el 15% de detecció d'asimptomàtics a la Comunitat de Madrid. És a dir, que de 100 positius que diagnostica el govern regional, només 15 no presentaven símptomes. Una xifra que ha rebatut del tot aquest divendres el conseller de Salut madrileny, Enrique Ruiz Escudero, que assegura que és del 60%. Es tracta de dades incompatibles les unes amb les altres, però que no es poden contrastar a partir del nombre de PCR realitzats, la quantitat de positius que en surten i, d'aquests, els que no presentaven símptomes. Per què? Perquè el ministeri assegura que correspon a la Comunitat proporcionar-los i la conselleria regional no els facilita.

La polèmica ha saltat després que la mateixa direcció general de Salut Pública de Madrid publiqués l'últim informe setmanal sobre l'evolució del coronavirus, en la qual analitzava la setmana que va del 27 de juliol al 2 d'agost. S'hi especificava que només un 7,6% dels positius detectats eren asimptomàtics, una xifra inferior a la que dijous a la tarda va donar Simón. Curiosament, aquestes dades en concret ja no apareixen al document que ara hi ha penjat a la web de la Comunitat de Madrid. "Hi havia algunes dades no consolidades provisionalment", es justifiquen des de la conselleria madrilenya sobre els números que delataven el govern d'Isabel Díaz Ayuso.

En la roda de premsa el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries va explicar que aquest divendres hi havia prevista una reunió amb la conselleria de Salut per avaluar la situació. El ministeri no ha fet cap comentari sobre la trobada, però sí que ha volgut sortir al pas Ruiz Escudero, que en una declaració gravada distribuïda als mitjans acusa de "deslleialtat" Simón per haver informat d'unes xifres que "no es corresponen amb la realitat". "De tots els casos que tenim, un 60% són asimptomàtics, per sobre de la mitjana d'altres comunitats", ha reblat el conseller, que ha fet gala de "l'absoluta transparència en la transmissió de dades". En aquest sentit, ha carregat contra Simón per generar "alarma".

La taula que el ministeri publica cada dia amb l'evolució del covid-19 indica que els últims 14 dies s'han detectat 6.598 positius, dels quals 1.810 van iniciar símptomes també les últimes dues setmanes. És a dir, 27,4%. D'això, però, no se'n pot extreure que el percentatge invers -72,6%- siguin asimptomàtics, tal com ha volgut fer creure la conselleria en una nota enviada als mitjans, perquè cal tenir en compte que els diagnosticats que hagin iniciat símptomes més de 15 dies enrere no quedarien reflectits.

La meitat de rastrejadors dels promesos

La capacitat de detectar asimptomàtics és important perquè permet localitzar persones amb coronavirus que són menys contagioses que les que desenvolupen símptomes, tal com habitualment explica l'epidemiòleg del ministeri a les rodes de premsa. Aquesta detecció precoç ajuda a tallar la transmissió, tot i que també és essencial una ràpida recerca dels contactes d'aquest positiu asimptomàtic. Tot plegat és el que aquest dijous Simón va assegurar que s'abordaria amb la conselleria, després que també s'hagi conegut que Madrid té problemes de rastreig. La presidenta, Isabel Díaz Ayuso, va anunciar a principis de la setmana passada que es contractarien 360 persones perquè fessin aquesta tasca, que s'havien de sumar als 400 que el govern regional va afirmar que ja tenia.

Segons han publicat aquest divendres El País i la SER, però, Madrid només ha aconseguit contractar 32 nous rastrejadors. "S'ha contractat tota una promoció de metges especialistes en medicina preventiva i salut pública que han acabat aquest any la seva formació, especifica la resposta que la direcció general de Salut Pública ha donat a través del portal de transparència. "Concretament, 11 professionals", segueix. "I fins ara s'han contractat 21 professionals d'infermeria, que suposen menys de la meitat del nombre de llocs ofertats", afegeix. La conselleria reconeix la "dificultat" de cobrir les places i ha ampliat l'oferta a altres professions de l'àmbit de la biologia i l'educació social. "A més, s'està incorporant personal voluntari, després d'una rigorosa avaluació de la idoneïtat del seu perfil per donar suport a les tasques, sempre supervisades per professionals de plantilla i experts", anota l'executiu regional.

Nou màxim de contagis a l'Estat: 1.895 sense comptar Aragó

En el conjunt de l'Estat, Sanitat ha informat de 4.507 nous contagis, 1.895 dels quals detectats les darreres 24 hores. Una xifra que confirma la tendència a l'alça perquè no estan comptabilitzats els d'Aragó, que darrerament era la comunitat que més positius registrava. Euskadi també aporta un augment destacable amb 403 les últimes 24 hores. La comunitat amb més nous positius, tenint en compte que Aragó no ha notificat les seves, és la Comunitat de Madrid, amb 567. El govern aragonès, però, ha comunicat 699 nous contagis les últimes 24 hores, 440 dels quals a Saragossa. A la capital aragonesa, el focus més important de l'Estat, efectius de policia, sanitaris i treballadors socials faran vigilància per assegurar que els positius compleixen la quarantena. L'incompliment pot portar sancions i el dispositiu farà inspeccions al domicili per comprovar que reuneix les condicions d'aïllament. Si no, s'oferiran alternatives.

stats