Tribunals
Societat 08/05/2023

Un assassinat entre màfies sueques en un àtic de l'Eixample

L'acusat accepta 16 anys de presó per matar un home al carrer Urgell i assegura que va actuar sol

2 min
Un cotxe i agents dels Mossos al carrer Urgell de Barcelona al maig, després que un home  morís tirotejat en un pis de l’Eixample.

BarcelonaDisset de maig del 2019, les dues del migdia. L'inquilí d'un àtic del carrer Urgell de Barcelona obre la porta a un suposat repartidor de paquets que ha trucat al timbre. Porta el casc posat i gairebé ni se li reconeix el rostre. No ve a entregar-li res. Només obrir la porta l'home li dispara diversos trets a boca de canó amb una pistola i fuig. Els Mossos d'Esquadra identifiquen ràpidament la víctima mortal: es tracta d'un criminal suec de 24 anys que formava part d'un clan dedicat al tràfic de drogues i que feia poc que s'havia instal·lat a Barcelona per fugir de la justícia del seu país. Al seu agressor, també suec, el detenen quatre mesos més tard amb l'ajuda de la policia sueca i ingressa a presó provisional.

Darrere de l'assassinat s'hi amagava una lluita entre clans mafiosos rivals que aquest dilluns s'ha acabat de resoldre a l'Audiència de Barcelona. L'assassí ha acceptat una condemna de 16 anys de presó, fruit d'un pacte de conformitat amb les acusacions. Inicialment, la Fiscalia demanava per a ell 27 anys entre reixes, però ha tingut en compte els atenuants de confessió i el fet que ja hagi començat a indemnitzar els pares i el germà de la víctima.

La policia va pensar que es tractava d'un assassinat per encàrrec fruit de l'historial criminal del mort a qui la policia sueca havia detingut en diverses ocasions. El noi formava part d'una de les bandes que s'havia fet forta al centre de Göteborg traficant amb drogues i feia servir la violència per dominar el territori enfront dels seus rivals. De fet, l'investigaven per un tiroteig que va acabar amb dos morts i l'explosió d'un cotxe bomba que va matar quatre persones, entre elles una criatura. I el seu assassí pertanyia al clan rival.

Nega que fos un encàrrec

Però tot i haver admès l'assassinat, l'acusat ha negat aquest dilluns davant del jurat que fos un encàrrec i que ell fes de sicari per ordre dels líders de la seva organització criminal. Saltant-se el guió de la seva pròpia confessió, el processat ha assegurat que va actuar pel seu compte i que va acabar executant la víctima perquè el mort l'havia intentat matar a ell fins a sis vegades i havia "amenaçat" diversos cops la seva família. "No m'hauria pensat mai que hauria pogut cometre aquest crim", ha dit l'acusat després de demanar perdó.

L'assassí confés ha reconegut, tal com explica la Fiscalia en el seu escrit d'acusació, que es va desplaçar a Barcelona després de saber que la víctima s'hi havia traslladat, juntament amb altres membres del clan criminal al qual pertanyia, i que abans d'executar-lo va estar setmanes estudiant els seus moviments i el lloc on vivia. La seva advocada, Olga Tubau, ha admès que hi ha moltes proves contra el seu client i ha considerat la condemna que es deriva del pacte de conformitat com una "pena justa". Tot i l'acord, el judici s'haurà de continuar celebrant, perquè la normativa que regula els judicis amb jurat popular ho estableix d'aquesta manera. Ara bé, tant defenses com acusacions han renunciat a la majoria de testimonis.

stats