Societat 24/10/2014

L'impacte de dos asteroides contra la Terra va provocar una "catàstrofe còsmica"

L'impacte, que va tenir lloc fa 458 milions d'anys, va provocar els cràters de Suècia

Europa Press
1 min
Restes dels impactes, a Suècia / JENS ORMÖ

MadridUn equip internacional de científics, dirigits per Jens Ormö, del Centre d'Astrobiologia (CAB-INTA-CSIC), ha determinat que, fa uns 458 milions anys, la Terra va sofrir l'impacte de dos asteroides, que van original els cràters de Suècia. Els experts consideren aquest esdeveniment "una de les catàstrofes còsmiques més grans en la història del Sistema Solar". L'impacte va provocar que els asteroides es trenquessin i s'escampessin grans trossos de roca. Dues d'aquestes peces es van estavellar en mars poc profunds que cobrien l'actual Escandinàvia, provocant l'aixecament de l'escorça terrestre.

El treball apunta com a 'signatura' d'aquest esdeveniment el centre de Suècia, a uns 20 quilòmetres al sud de la ciutat d'Oestersund. Allà hi ha el cràter Lockne, de 7,5 quilòmetres i proper a un altre cràter, conegut com Malingen. L'estudi apunta que Lockne va ser creat per un objecte d'uns 600 metres de llarg, mentre que el de Malingen feia 150 metres. Unes dimensions, doncs, enormes.

L'estudi dóna suport a les sospites que, des de fa temps, relacionaven aquests cràters, a només 16 quilòmetres de distància, amb un succés espacial "extremadament rar" causat per asteroides que viatgen en parelles. Ormö i el seu equip han dut a terme una perforació en els cràters suecs, a la recerca de rastres de sediments alterats per un impacte.

També han estudiat l'halo de material expulsat, com ara l'anell de runa llançats pel trencament violentament que van haver aterrar, segons els seus estudis, fins a desenes de quilòmetres de distància del cràter intern.

stats