SOCIETAT
Societat 28/09/2013

Tot sobre el cas d'Asunta, la nena assassinada a Galícia

Les incongruències del relat de la mare, la misteriosa mort dels avis, el blog de la criatura, el mòbil econòmic com a hipòtesi

Laura Díaz-roig
4 min
Rosario Porto, la mare de la nena assassinada, declarant davant el jutge

BarcelonaAsunta Basterra Porto, de 12 anys i d'origen xinès, va aparèixer morta la matinada de diumenge en una pista forestal a prop de casa seva, a Santiago de Compostel·la. Ningú podia imaginar aleshores que els seus pares –un periodista i una advocada molt coneguts a la ciutat– amagaven una misteriosa història. La investigació judicial i policial està fent sortir a la llum detalls que mostren una imatge molt diferent de la d'aparent normalitat que projectava aquest matrimoni, que havien adoptat Asunta quan només tenia un any i feia poc que s'havien separat.

La mare, Rosario Porto, va ser detinguda poc després que es descobrís el cos, i un dia més tard el jutge va ordenar detenir el pare, Alfonso Basterra. Segons les primeres investigacions, Asunta va ser sedada i lligada abans de l'assassinat perquè no oferís resistència.

La mare va assegurar aquest divendres davant el jutge que no la va matar, però el magistrat va decretat presó sense fiança tant per a ella com per al pare. Els advocats de Porto i Basterra van renunciat a defensar-los.

Les incongruències en la declaració de Porto, la misteriosa mort dels avis de la nena, els testimonis que van apareixent des d'aleshores i el mòbil econòmic són algunes de les pistes que segueixen els investigadors.

Incongruències en la declaració de la mare. Segons va explicar Porto a la denúncia, el dissabte 21 a les 19 h va deixar sola la nena per anar a fer unes compres. Quan va tornar, a les 21.30 h, la nena ja no hi era. Primer no es va estranyar, perquè la nena acostumava a anar a casa del seu pare –el matrimoni s'havia separat–, que viu al costat. Un cop va parlar amb el seu exmarit, a les 22.30 h, van anar a denunciar la desaparició a la policia. Tres hores més tard el cos d'Asunta apareixia en una pista forestal propera. Una càmera d'un local, però, va gravar la mare amb la filla a una hora en què la nena, segons el primer relat, ja estava desapareguda.

Cordes i pastilles. Els escorcolls als domicilis dels pares han aportat importants detalls a la investigació, entre ells, una corda trobada a una casa al municipi de Teo propietat de Porto que seria la mateixa amb la qual es va lligar Asunta. A més, a la nena l'haurien drogat amb les mateixes pastilles receptades a Porto.

Sense un mòbil clar. El mòbil del crim continua sent una de les grans incògnites del cas. En un principi la policia mantenia com a principal hipòtesi el mòbil econòmic, ja que Asunta hauria heretat els diners dels seus avis, morts en estranyes circumstàncies i Porto, usufructuària de l'herència fins que la nena fos major d'edat, tenia problemes econòmics. Alguns mitjans, però, asseguren que la veritable hereva del patrimoni dels avis era Porto. Els investigadors analitzen la titularitat de tots els béns de la família.

La misteriosa mort dels avis. Segons alguns mitjans de comunicació locals, els pares de Porto, avis de la nena, van morir en estranyes circumstàncies. L'àvia, Socorro Ortega, professora universitària d'història de l'art, va morir el desembre de 2011 mentre dormia a casa seva i el seu marit, Francisco Porto, conegut advocat i excònsol de França, set mesos després en les mateixes circumstàncies. El Tribunal Superior de Justícia de Galícia ja ha anunciat que aquestes dues morts no s'estan investigant. De fet, els cossos del matrimoni d'ancians van ser incinerats.

L'inquietant blog de la nena. Asunta, que anava un curs per davant a l'escola, tenia un blog en anglès sobre fantasmes i esperits als parcs de Santiago. En una de les entrades, sobre el parc de l'Alameda, explicava: "Vet aquí una vegada una família feliç: un home, una dona i un fill. Un dia la dona va ser assassinada. L'home va voler prendre represàlies sobre la persona que va matar la seva dona (Anna), però va morir també, perquè va intentar prendre represàlies però l'home dolent va matar John, el marit. El seu cos és al parc de l'Alameda i el seu esperit també. Ell espera que l'esperit de la seva dona vingui. Cada dia seu en els bancs. El cos i l'esperit de la seva dona són al parc de Velvís".

Embolic i dubtes: la nena va explicar que la mare intentava matar-la? Segons 'El Correo Gallego', Asunta havia explicat a dues professores de la seva escola de piano que la seva mare intentava matar-la. Aquest diari apunta que les professores han relatat a la policia que el 16 de juliol la nena va anar a classe sense poder parlar bé, ni caminar, "com si estigués drogada". Ella els va explicar que la seva mare li havia donat moltes pastilles i que tenia por que la volgués matar. La 'Voz de Galícia', però, diu que la nena tenia un problema d'al·lèrgia i necessitava un tractament amb antihistamínics que li provocaven somnolència. Asseguren que en cap cas la nena els va dir que la seva mare la volgués matar.

stats