Societat 08/03/2017

Aturades feministes durant 30 minuts per reivindicar el Dia Internacional de les Dones

Empreses i institucions s'han sumat a la vaga per criticar la discriminació que pateixen i participar a les concentracions internacionals

Ara
2 min

BarcelonaPotser aquest migdia, quan éreu al vostre lloc de treball, les dones han aturat 30 minuts la tasca que estaven fent. El motiu? Fer vaga entre les 12.00 i les 12.30 h per reivindicar el Dia Internacional de les Dones Treballadores, que se celebra aquest dimecres, 8 de març. Milers de dones de tot el món s'han sumat a l'Aturada Internacional de Dones, ja sigui al seu lloc de treball, parant les tasques domèstiques o deixant de fer-ho si estaven cuidant d'algú. El manifest d'adhesió remarca que "el 8 de març comença un procés de visibilització de la força i la potència que tenim juntes: la possibilitat de parar un món que sense nosaltres no funcionaria".

L'Aturada Internacional de Dones és una iniciativa impulsada pel moviment argentí Ni Una Menys, que s'ha estès ràpidament a 45 països de tots els continents, des del Brasil o Colòmbia, a l'Amèrica llatina, fins a la Xina, Cambodja o Tailàndia a l'Àsia; França, Alemanya o Itàlia a Europa i el Txad i el Senegal a l'Àfrica, a més dels Estats Units, Rússia i Turquia.

A Catalunya, diverses empreses i institucions han seguit l'aturada promoguda per 'Vaga de totes', una plataforma nascuda el 2014 de diferents espais feministes. Un exemple ha estat el Parlament de Catalunya, que ha aturat el ple per sumar-se a les concentracions internacionals. Els diputats i els membres del Govern han abandonat l'hemicicle i s'han concentrat a la porta del Parlament per reivindicar la contribució de les dones a la societat, criticar la discriminació que pateixen i fer visible la seva aportació a les tasques domèstiques.

La protesta també vol buscar la unitat femenina per combatre les violències masclistes i defensar aspectes com les condicions de treball dignes, l'avortament lliure i gratuït, el reconeixement de les diferents identitats de gènere i el fet de donar visibilitat a la feina de les dones.

Abans de l'aturada del migdia, diversos grups de dones han interromput aquest dimecres al matí alguns dels principals accessos de Barcelona per reivindicar el Dia Internacional de les Dones Treballadores. Segons la Guàrdia Urbana, han estat “talls esporàdics” entre les 07.40 i les 08.00 h aproximadament als accessos a la capital catalana, com ara la Gran Via de les Corts Catalanes, on han ocupat el tronc central de la via a l’alçada del carrer de la Química; a la Zona Franca; els accessos de la Diagonal a l’altura de la UPC; a la Meridiana (Fabra i Puig) i, ja a dins de la ciutat, a la Travessera de Dalt a l’alçada del carrer Torrent de l’Olla. Aquestes protestes, però, no s’han notat pràcticament més enllà de la ciutat de Barcelona, ja que les vies d’accés com les rondes i la Diagonal han registrat les complicacions viàries d’un dia habitual.

stats