Societat 07/10/2019

L'Audiència de Lleida concreta que els pares de la Nadia hauran de tornar 62.000 euros dels més de 400.000 estafats

La nova resolució judicial calcula aquest import a partir del que han pogut acreditar 65 afectats

Acn
2 min
El pare de la Nadia Nerea surt de la presó amb les bosses que s'havia deixat

BarcelonaL'Audiència de Lleida ha concretat en una nova sentència que els pares de la Nadia, una nena que pateix una malaltia rara, hauran de tornar 62.284,31 euros dels 402.232,65 que la resolució anterior establia que van estafar, a 65 afectats. La sala respon així al requeriment del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que, el maig del 2019, va estimar parcialment el recurs de la defensa pel que fa als pronunciaments civils de la sentència i anul·lava la part que feia referència a les indemnitzacions "per falta de concreció". El TSJC instava l'alt tribunal lleidatà a fer una "individualització" dels perjudicats a qui s'havia d'indemnitzar i en concretés quines quantitats van rebre com a donatius de manera fraudulenta i que no es van destinar a tractaments mèdics de la nena.

Segons la nova sentència emesa per l'Audiència de Lleida, els condemnats, per estafa contínua agreujada, només han de fer efectiu el pagament a aquells afectats que han pogut acreditar que al seu dia els havien ingressat diners amb aquesta finalitat. D'aquesta manera, se n'han ordenat un total de 65, la majoria dels quals aniran a parar a particulars, tot i que també n'hi ha per a escoles, entitats, grups de teatre i comerços.

La resolució de l'Audiència arriba després que el TSJC l'instés a fer una "individualització" dels perjudicats a qui s'havia d'indemnitzar i amb quines quantitats. Segons es detalla a la sentència, la quantitat més elevada que s'ha de tornar a un dels 65 afectats que han pogut acreditar el seu donatiu als pares de la Nadia és de 13.000 euros, hi ha una altra de 6.500 euros i dos més de 6.000 euros cadascuna.

Fernando Blanco i Margarita Garau, condemnats per estafa contínua agreujada a cinc anys i tres i mig de presó respectivament, estan actualment en llibertat esperant que la sentència sigui ferma. En el cas del pare, va sortir del centre penitenciari de Ponent el mes de juny passat, un cop havia complert en presó provisional la meitat de la pena, tal com estableix el Codi Civil. L'estafa es va destapar al desembre del 2016, quan es va descobrir que els pares de la Nadia s'estaven enriquint amb les donacions que rebien per fer front a tractaments mèdics de la nena –que pateix tricotiodistrofia– que no es van dur a terme.

stats