L'Audiència Nacional excarcera el terrorista que va col·laborar amb el 17-A

Saïd ben Iazza ha complert entre reixes la meitat dels vuit anys de condemna que li van imposar

3 min
Said Ben Iazza, a la dreta, juntament amb els altres dos terroristes condemnats pels atemptats del 17-A durant el judici a l'Audiència Nacional

BarcelonaVa ser l'últim detingut pels atemptats del 17 i 18 d'agost del 2017 a Barcelona i Cambrils –en els quals van morir 16 persones i diversos centenars van quedar ferides– i s'ha convertit en el primer a quedar en llibertat. L'Audiència Nacional ha excarcerat Saïd ben Iazza, l'home condemnat a vuit anys de presó per col·laborar amb la cèl·lula de Ripoll. Els va deixar la documentació i una furgoneta per comprar el material que els terroristes van fer servir per fabricar explosius amb els quals volien atemptar a la capital catalana el 20 d'agost. L'explosió del xalet d'Alcanar on el grup preparava el material va acabar amb aquest pla i va precipitar els atacs de la Rambla de Barcelona i el passeig Marítim de Cambrils.

L'Audiència Nacional ha deixat en llibertat Ben Iazza perquè ja ha complert entre reixes la meitat de la pena que li va imposar. S'hi haurà estat quatre anys. El seu advocat ja va demanar-ne l'excarceració al final del judici pels atemptats del 17-A, però aleshores la sala del magistrat Alfonso Guevara ho va descartar. Ara ha acabat acordant la llibertat de Ben Iazza amb condicions: li han demanat que entregui el passaport, haurà de designar un domicili on el puguin localitzar i li ha prohibit abandonar Espanya. Tot plegat són mesures preventives per evitar que Ben Iazza pugui fugir.

La sentència del 17-A va acabar condemnant els tres terroristes supervivents de la cèl·lula de Ripoll per pertànyer a un grup terrorista, però no pels assassinats, lesions i danys que van causar els atacs de Barcelona i de Cambrils. La Fiscalia i el jutge que va investigar el cas va descartar jutjar-los per assassinat, perquè considerava que cap d'ells havia participat directament en els atacs: Mohamed Houli Chemlal va quedar ferit en l'explosió del xalet d'Alcanar on estava ajudant a preparar els explosius juntament amb l'imam Abdelbaki es-Satty i Youssef Aalla; Driss Oukabir es va desdir dels plans de la cèl·lula en l'últim moment i Ben Iazza sempre ha sigut acusat únicament de col·laborar amb la cèl·lula. La mateixa línia va seguir la sentència que va condemnar Houli Chemlal, Oukabir i Ben Iazza a 53, 46 i 8 anys de presó respectivament.

De carnisser a col·laborar amb terroristes

Saïd ben Iazza va conèixer els terroristes del 17-A a la carnisseria on treballava de Vinaròs (Castelló). Alguns dels membres de la cèl·lula de Ripoll s'hi van desplaçar diverses vegades durant el 2017 mentre eren al xalet d'Alcanar on preparaven els explosius i dissenyaven el pla per atemptar a Barcelona el 20 d'agost. La sentència considera provat que Ben Iazza va mantenir-hi un contacte estret, fins al punt que va deixar-los la documentació i la seva furgoneta de repartidor, que els terroristes van acabar utilitzant per poder comprar els materials precursors per fabricar els explosius amb què volien atemptar.

La Guàrdia Civil va detenir-lo cinc dies després dels atemptats, el 22 d'agost del 2017. La pista clau que va portar els investigadors fins a Ben Iazza va ser la documentació que alguns terroristes van entregar als comerços on van intentar o arribar a comprar els materials per fer explosius, que estaven al seu nom. En almenys dues ocasions, Younes Abouyaaqoub –el terrorista de la Rambla– va fer servir la seva documentació per comprar més de 300 litres de peròxid d'hidrogen el juliol del 2017, acompanyat de Mohamed Hichamy, que també va comprar centenars de litres d'acetona en altres establiments. Fent-se passar per Ben Iazza, Abouyaaqoub va dir als botiguers que necessitava el peròxid d'hidrogen per blanquejar roba i va donar una adreça de Vinaròs com a contacte.

La seva defensa sempre ha insistit que Ben Iazza desconeixia els plans del grup per atemptar. "No tinc res més a afegir. Deixaré que les proves parlin per a si mateixes", va dir el condemnat en l'últim torn de paraula al judici.

stats