Societat 20/04/2017

Augmenta un 91% el consum de tabac de cargolar entre els fumadors

L'augment està causat per la falsa creença que és menys perjudicial i perquè té un preu més assequible, segons un estudi de l'ICO

Ara
2 min
Augmenta un 91% el consum de tabac de cargolar entre els fumadors

BarcelonaEl consum de tabac de cargolar ha registrat un augment del 91% entre els fumadors del 2004 al 2012. Segons un estudi liderat per l'Institut Català d'Oncologia (ICO), aquest augment està causat, entre altres motius, per la falsa creença que és menys perjudicial i perquè té un preu més assequible.

Aquesta és la principal conclusió que es desprèn d’un estudi liderat per l’ICO en col·laboració amb l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i que ha realitzat Xisca Sureda, professora de la Universitat d'Alcalá (UAH), a Madrid, i Esteve Fernández, investigador principal del projecte i director del centre col·laborador de la OMS per al control del tabac de l’ICO.

Cauen els cigarrets tradicionals

L'estudi mostra que encara que el consum de tabac ha baixat poc, del 26,6% al 24%, sí que han canviat els hàbits dels fumadors. La compra de cigarrets tradicionals ha caigut del 89,1% al 71,8%, mentre que el tabac de cargolar ha pujat de l'1,4% al 15,4%.

Segons dades d'enquestes realitzades els anys 2004-2005 i 2011-2012 a 1.037 residents a Barcelona, la proporció de fumadors de tabac de cargolar és més gran entre els homes (19,8% enfront d'un 9,5% de dones), entre les persones d'entre 16 i 44 anys (22,9% respecte al 5,8% d'entre 45 i 66 i el 4% de més grans de 65), i entre els enquestats amb educació secundària i universitària.

Mateixa nicotina

Segons la doctora Xisca Sureda, els usuaris de picadura "pensen que fumen menys i que aquest tipus de cigarret és menys perjudicial per a la salut". No obstant, ha subratllat que les dades de l'estudi confirmen que no hi ha diferència entre les concentracions de nicotina en les mostres de saliva dels fumadors. "El tabac d'embolicar té la mateixa nicotina, quitrà i monòxid de carboni que el tradicional, no hi ha cap diferència", ha apuntat.

L'enquesta també mostra que les polítiques que regulen el preu del tabac a Espanya han afectat principalment el tabac tradicional. Com a conseqüència, el tabac de cargolar s'ha convertit en una alternativa més econòmica.

En aquest sentit, l'investigador Esteve Fernández ha reclamat "revisar els impostos amb la intenció d'equiparar el preu dels diferents productes de tabac".

stats