"Hi ha qui es creu Kilian Jornet": creixen els rescats a la muntanya i Jané ho atribueix a l''efecte Decathlon'

La campanya d'estiu acaba amb 523 incendis forestals a Catalunya, un 34% més que l'any passat

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha fet balanç aquest dilluns de les actuacions dels Bombers en incendis i rescats de muntanya. Jané ha alertat que els rescats s'han incrementat un 18%, un fet que el conseller atribueix a la imprudència de persones "que es creuen Kilian Jornet o Núria Picas". "Es perden a la muntanya i el cost l'assumim tots nosaltres", ha lamentat. Segons recull Europa Press, també ha qualificat d' 'efecte Decathlon' el fet que la gent compri un munt d'articles d'excursionisme però vagi a la muntanya sense la preparació adequada. "Si segueixen augmentant els rescats, interpretarem la normativa de manera més estricta", ha avisat. Enguany, a cap dels excursionistes que s'ha hagut de rescatar se li ha fet pagar el rescat.

Durant els tres mesos que van del 15 de juny al 15 de setembre, Jané ha assenyalat que els Bombers han hagut d'intervenir en 493 rescats, 289 dels quals van ser a la muntanya. Jané ha assegurat que "molts dels rescats es podrien evitar amb una bona preparació, amb l'equipament adient i amb el coneixement de l'entorn i de les prediccions meteorològiques i una bona orientació" ,i ha alertat d'un " efecte crida de refiar-se de les noves tecnologies i pensar que tot és molt fàcil amb les rutes baixades al GPS". La taxa en cas de rescats, que va entrar en vigor l'octubre del 2009, s'ha aplicat fins ara en sis ocasions i els imports que s'han demanat han anat dels 142 als 18.183 euros

L'estiu es tanca amb un 34% més d'incendis

La campanya d'estiu s'ha tancat amb 523 incendis forestals, un 34% més dels que es van produir l'any passat, quan en van cremar 345 del 15 de juny al 15 de setembre. El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha subratllat aquest dilluns, en el balanç de la campanya forestal, que tot i aquest augment "no s'ha produït cap gran incendi de més de 1.000 hectàrees", fet que ha atribuït a una actuació "professional, ràpida, exigent i internacionalment reconeguda" dels Bombers de la Generalitat. Jané ha destacat dos dies d'estiu de "greu simultaneïtat" d'incendis, el 19 de juliol i el 5 d'agost, que es van abordar "amb una bona capacitat de resposta".

Jané ha llançat també un missatge de prudència pel que fa a la campanya de bolets, que comença aquest octubre: "S'ha de dur l'equipament adequat i conèixer bé el terreny", ha avisat.