Societat 02/05/2018

"No soc feliç, em vull morir"

Un australià de 104 viatja a Suïssa perquè li practiquin l'eutanàsia tot i no estar en fase terminal

Ara
2 min
David Goodall acomiadant-se del seu nét a l'aeroport de Perth abans d'enlairar-se cap a Suïssa

BarcelonaDavid Goodall és un australià que el mes passat va complir 104 anys i ja no vol viure més. Científic de formació, activista del dret a l’eutanàsia, està volant aquest dimecres cap a Suïssa a la recerca d'una mort digna perquè el seu país no l'hi pot garantir. Al seu quadre mèdic només hi ha la vellesa centenària, cap malaltia terminal, però vol posar fi voluntàriament a la seva vida. “Lamento enormement haver arribat a aquesta edat”, va confessar l’home a la cadena ABC en la festa d’aniversari que va celebrar amb pastís i espelmes, envoltat de la seva família, que li dona suport. “No soc feliç. Em vull morir. No és especialment trist. El que és trist és que t'ho impedeixin”, continuava. A Süissa, un país que fa anys va legalitzar la mort assistida, podrà sotmetre’s a l’eutanàsia en un centre que ha acceptat la seva sol·licitud.

El passat 4 d’abril Goodall va bufar les 104 espelmes prometent-se passar la resta de la seva vida fent campanya perquè es legalitzi la mort digna a l'estat on resideix, Austràlia Occidental, però finalment no ha volgut esperar i ha decidit avançar el seu últim viatge, després de diversos intents d'acabar amb la seva vida. La família ha sufragat les despeses amb una campanya de 'crowfunding'. No era el final que Goodall havia previst i s'estimaria més haver trobat la mort al seu país, però no és possible. "Em sap greu haver d'iniciar un llarg viatge per posa fi a la meva vida", ha dit. Amb el vell científic hi viatja un representant d'Exit International, una ONG a favor de l'eutanàsia.

Però Austràlia no té legalitzada l'eutanàsia. De fet, només l'estat de Victòria ha aprovat una llei restringida per a malalts terminals que hagin demanat la mort assistida en ple exercici de les seves facultats i quan només els queda una esperança de vida inferior a sis mesos. El text entrarà en vigor el 2019 però, a més, el professor Goodall tampoc no compleix els requisits.

L'any 2016 Goodall va acaparar l’atenció dels mitjans australians quan la universitat en la qual treballava com a investigador associat honorífic va demanar que deixés el seu despatx perquè considerava que l'edat era un impediment i un risc per a la seva pròpia seguretat. El científic, però, va lluitar i va fer del seu cas una batalla de l'opinió pública i es va poder mantenir a la facultat.

stats