Mobilitat
Societat 21/09/2022

Els autobusos de TMB faran vaga per la Mercè

El departament d'Empresa i Treball fixa serveis mínims del 40% en les hores punta el primer dia d'aturades i del 20% i el 33% la resta de jornades

ARA
2 min
Un autobús de matinada a la plaça Espanya de Barcelona.

BarcelonaEls autobusos de Barcelona faran vaga per la Mercè. Els treballadors i la direcció de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) s’havien citat ahir per intentar buscar una sortida a la reclamació dels conductors, que demanen actualitzar el conveni col·lectiu i millorar els salaris en funció de l’increment de l’IPC. Però la trobada va acabar sense acord. Per això els treballadors mantenen la vaga de 24 hores prevista per demà, dijous 22 de setembre, just abans de l’inici de les Festes de la Mercè, i les aturades parcials entre el 23 i el 30 de setembre, que es faran en tres trams –matinada, matí i nit–: de 2 h a 4 h, de 10 h a 12 h i de 21 h i a 23 h.

A la vista de la convocatòria i tenint en compte que el servei d'autobús es considera un mitjà de transport "essencial" a la ciutat de Barcelona i més en jornades amb alta mobilitat com ara els dies laborables i durant les festes de la Mercè, el departament d'Empresa i Treball ha fixat uns serveis mínims per garantir la circulació d'autobusos les hores de més demanda. El primer dia de vaga hauran de circular un 40% dels autobusos entre les 6.30 h i les 9.30 h i entre les 16 h i les 20 h del vespre i la resta de la jornada només circularan un 20% dels vehicles i un bus de barri per cada línia.

En canvi, per a les aturades parcials entre el 23 i el 30 de setembre, s'han establert uns serveis mínims diferents: el departament de Treball ha ordenat que entres les 2 h i les 4 h, de 10 h a 12 h i de 21 h a 23 h dels dies 23, 27, 28, 29 i 30 de setembre es garanteixi almenys la circulació d'un 20% dels autobusos, que la resta de la jornada circularan amb normalitat. Els dies 24, 25 i 26 de setembre, quan hi ha previst el gruix d'actes de celebració de la Mercè, els serveis mínims hauran de ser del 33% en les franges d'aturada, mentre que la resta de la jornada hauran de funcionar al 100%.

Manca d'acord

Fonts de la secció sindical d’UGT a Autobusos de Barcelona van confirmar a l’ACN que mantenen la convocatòria “davant la manca de propostes” per part de TMB. Els treballadors asseguren que l’empresa es limita a oferir-los els increments que ja els correspondrien per llei i expliquen que no volen perdre poder adquisitiu. Per la seva banda, fonts de l’empresa asseguren que han traslladat una sèrie de propostes als treballadors per mirar de buscar un acord, però que “no han volgut escoltar-les”. A hores d’ara, no està previst que les dues parts es tornin a reunir. Tot i això, tant TMB com el sindicat es mantenen “oberts” a noves negociacions.

El comitè d’empresa va anunciar fa unes setmanes la convocatòria de les aturades coincidint amb les Festes de la Mercè, per denunciar que les negociacions del conveni col·lectiu que s’havien dut a terme durant els últims mesos estaven estancades. La previsió és que els autobusos no circulin dijous. Aquell mateix dia els treballadors es reuniran en assemblea per ratificar les noves aturades parcials de dues hores per torn previstes entre el dies 23 i 30 de setembre.

stats