Societat 19/01/2014

Espanya com a exemple

Diputats del PP i associacions antiavortistes espanyoles se sumen a una manifestació que ha recorregut els carrers de París al crit de "¡Que viva España!"

Efe
2 min
Una imatge de la manifestació que ha recorregut aquest diumenge els carrers del centre de París / EFE

ParísMilers de persones s'han manifestat aquest diumenge a París en contra de l'avortament i posant la llei presentada pel govern espanyol com a exemple a seguir, en una marxa convocada per l'associació Junts per la Vida, que ha decidit agafar com a símbol de la concentració la bandera espanyola. Segons els organitzadors 40.000 persones han participat en la manifestació, el doble del que s'havien marcat com a objectiu, una xifra que la policia redueix a 16.000.

La marxa s'ha celebrat el dia abans que els diputats francesos obrin el debat sobre una llei sobre la igualtat entre homes i dones que conté esmenes que faciliten l'accés a l'avortament. Darrere d'una pancarta amb el lema 'Sí a la vida', seguida d'una altra on es podia llegir '¡Que viva España!', els manifestants han corejat eslògans contra l'avortament i han demanat a les autoritats franceses que segueixin l'exemple de les espanyoles.

A la manifestació han acudit parlamentaris espanyols del Partit Popular i dirigents d'associacions provida. Entre ells hi havia els diputats José Eugenio Azpiroz Villar i Javier Pont; el senador Luis Peral; el president del Fòrum de la Família, Benigno Blanco; la presidenta de la Federació Provida, Alicia Latorre, i la portaveu de l'associació Hazteoir, Gador Joya.

"En certa manera, Espanya és avui punta de llança d'un gir a Europa en matèria de la lluita contra l'avortament", ha assegurat Peral, que ha considerat que les legislacions d'altres països europeus estan començant a canviar, tal com fa, segons ell, la doctrina de les institucions comunitàries. Pel diputat Azpiroz "alguna cosa està canviant a Europa pel que fa a la concepció de l'avortament com un dret". Azpiroz ha posat com a exemples sentències del Tribunal d'Estrasburg que consideren que hi ha vida humana en el moment de la concepció, o el rebuig del Parlament Europeu, de majoria conservadora, a l'esmena perquè l'avortament fos considerat un dret europeu.

La manifestació, que cada any, des de en fa nou, té lloc a París el 19 de gener –dia en què, el 1975, va ser legalitzat a França l'avortament–, ha tingut aquest any una significació especial. D'una banda pel cas espanyol, que dóna als organitzadors "esperances" de poder "avançar" a França, però també pel debat parlamentari que dilluns s'obrirà al seu país i que consideren "un pas enrere". El Partit Socialista francès ha inclòs una esmena que elimina l'excepció d'autoritzar l'avortament exclusivament a dones " desemparades", cosa que, a la pràctica, facilitaria l'accés a l'avortament. En el seu lloc preveuen incloure en la llei una esmena que autoritza l'avortament a tota "dona embarassada que no vulgui continuar amb el seu embaràs".

Pel col·lectiu Junts per la Vida, que engloba desenes d'associacions contràries a l'avortament, aquesta esmena "obliga gairebé les dones a avortar", segons el seu portaveu, Cécile Edel. El president de la Fundació Jérôme Lejeune d'ajuda als nens trisòmics ha considerat que, gràcies a la llei de l'avortament, s'ha dut a terme a França "un genocidi".

stats