Societat 23/09/2014

La reforma de l'avortament derrota Gallardón: anuncia que deixa la política

"No assumiré cap lloc de responsabilitat política", diu el fins ara ministre de Justícia després que Rajoy confirmés la retirada de la polèmica llei

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Alberto Ruiz-Gallardón defensant la reforma de l'avortament al Congrés la setmana passada. EFE

MadridLa reforma de l'avortament ha acabat derrotant el ministre de Justícia. Alberto Ruiz-Gallardón ha anunciat aquest dimarts que deixa totes les seves responsabilitats polítiques. Dimiteix doncs, no només com a titular de Justícia, sinó que també deixa el seu escó i els càrrecs dins del Partit Popular. "He arribat al final d'una època fascinant de la meva vida, que m'ha donat més del que jo li he donat a ella", ha dit.

Gallardón va comunicar la seva decisió la setmana passada al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, però no ho ha anunciat fins ara perquè abans volia deixar redactats els dos recursos d'inconstitucionalitat en contra de la llei de consultes i la convocatòria del 9-N, segons ha defensat. Tot i això, ja feia setmanes que sabia que el seu avantprojecte de llei no es convertiria en projecte de llei. Va ser a principis d'agost, en l'últim consell de ministres abans de marxar de vacances, quan Rajoy li va comunicar que el PP havia decidit aparcar la mesura. Llavors va començar a pensar a deixar el càrrec.

El fins ara ministre de Justícia, però, ha negat que s'hagués sentit pressionat i ha volgut carregar amb totes les responsabilitats. "Més que desautoritzat sento que no he estat capaç de complir l'encàrrec" que se'm va encomanar, ha assenyalat en una compareixença improvisada només quatre hores després que Rajoy confirmés que retirava definitivament l'avantprojecte de llei, que havia estat una de les apostes personals del ministre i una de les promeses electorals del PP. "A la vida s'ha de ser conseqüent, i m'hauria agradat poder dir als nostres votants que aquest projecte estava en marxa", ha dit, i ha demanat perdó als votants que van confiar en el PP perquè impulsés aquesta mesura. Però també ha demanat "perdó a qualsevol membre de l'oposició a qui en els debats dialèctics hagi pogut ofendre a nivell personal". Ha defensat que sempre ho ha fet "d'acord amb la doctrina" del PP i amb "el criteri del recurs del partit al Tribunal Constitucional".

Les expectatives de l'exalcalde de Madrid van començar a minvar just abans de marxar de vacances. I és que al juny encara "estava convençut que el projecte es tramitaria gràcies als tres informes favorables". "Era jo el que estava equivocat quan al juny vaig dir amb convicció que el projecte s'aprovaria aquest estiu", ha matisat.

Crisi de govern

Gallardón es converteix així en el primer ministre de l'executiu de Mariano Rajoy que presenta la seva dimissió. El pas col·loca el president espanyol davant d'una crisi de govern el mateix dia que té previst marxar a la Xina per un viatge oficial. Miguel Arias Cañete va ser el primer ministre a marxar, però va deixar Agricultura per convertir-se en comissari europeu, no per cap incompatibilitat amb Rajoy.

L'exalcalde de Madrid havia amenaçat de dimitir si finalment la llei es deixava aparcada en un calaix, però l'amenaça del polític popular no s'havia pres sempre seriosament entre les seves files perquè moltes altres vegades, en altres posicions, ja havia fet el mateix i al final s'havia aferrat al càrrec.

Pressió dins del PP

Tot i la falta de consens intern al PP, Gallardón havia promès una vegada i una altra terminis per a l'aprovació del projecte de llei que no s'havien complert. L'últim era la fi de l'estiu meteorològic, que va acabar la setmana passada. Però en el consell de ministres la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va tornar a admetre que era difícil trobar el consens necessari per tirar endavant la reforma.

Veient l'oposició social a la mesura i a les portes d'un any electoral com el 2015, en què se concentren eleccions municipals, autonòmiques i generals, el PP ha optat per conservar el votant més de centre. Les associacions pro vida ja han dit que retiraran els seus suports al partit.

"A la vida s'ha de ser conseqüent, i m'hauria agradat poder dir als nostres votants que aquest projecte estava en marxa"

stats