SALUT
Societat 24/10/2015

El bacó i les salsitxes podrien entrar dins de la llista de substàncies cancerígenes

L'OMS podria incloure les carns processades en el grup de substàncies més perilloses per a la salut, on també hi ha el tabac i l'amiant, segons publiquen mitjans britànics

Lara Bonilla
3 min
Salsitxes Frankfurt

BarcelonaL'Agència Internacional de Recerca en Càncer (IARC, en les seves sigles en anglès), dependent de l'OMS, publicarà dilluns un informe sobre els riscos potencials de consumir carn vermella i processada. Es preveu que els científics, de deu països diferents, tornin a avaluar el seu risc de provocar càncer.

La premsa britànica avança que l'OMS podria elevar el nivell de risc d'aquestes substàncies i incloure la carn processada –com ara el bacó, les salsitxes i l'embotit processat– en el grup 1 de substàncies cancerígenes, on també hi ha el tabac o l'amiant. Segons publicava divendres el 'Daily Mail' i recull l'agència Reuters, l'OMS proposarà un límit de 20 grams diaris de bacó, l'equivalent a un tall, quan fins ara la recomanació era de 70 grams. Pel que fa a la carn vermella, l'agència, segons els mitjans britànics, elevarà el seu risc fins al grup A2, on es troben les substàncies "probablement" cancerígenes.

De fet, el Codi Europeu contra el Càncer, que recull fins a 12 consells per reduir el risc de patir un càncer, ja recomana limitar la carn vermella i els aliments amb un alt contingut de sal i evitar la carn processada.

12 maneres de reduir el risc de patir càncer

Ja fa temps que els experts recomanen consumir més fruita, verdura, carn blanca i peix i menys carn vermella. “I compte. perquè les carns processades poden tenir molts més contaminants que són altament cancerígens”, alertava fa uns dies la nutricionista Laura Padró en un reportatge publicat a l'ARA. La també nutricionista Montse Folch, en una entrevista a l'ARA, també recomanava reduir els greixos saturats (carn vermella i embotits) i explicava el paper que tenen els aliments antioxidants com a protecció de les nostres cèl·lules.

Consells per a una dieta saludable

La metge i escriptora Odile Fernández, que acaba de publicar 'Guía práctica para una alimentación y vida anticáncer', també explica que l'OMS estima que un de cada tres càncers té a veure amb l'alimentació i els estils de vida. Ho explica en una entrevista amb Carles Capdevila.

La nutrició i la falta d’activitat física es relacionen amb els tumors de còlon i recte, altres càncers digestius, i càncer de mama i endometri en dones. De fet, fins al 50% dels càncers es poden prevenir amb un seguit d’hàbits saludables, com ara una alimentació rica en fruita i verdura, fer activitat física regular, com caminar 30 minuts diaris, i evitar hàbits tòxics, com el consum de tabac o alcohol. A aquesta rutina s’han d’afegir altres mesures com ara seguir els cribratges i els programes de vacunació, evitar l’exposició excessiva al sol i a substàncies cancerígenes i viure en un espai lliure de fum.

Són recomanacions de l'Agència Internacional de Recerca en Càncer, que dilluns donarà a conèixer el seu nou informe, al mateix temps que publicarà un estudi a la revista científica 'The Lancet Oncology'. Coneixerem llavors quina és la quantitat diària de bacó que podem menjar.

stats