Baixen els contagis a totes les franges d’edat

Incertesa sobre l’evolució de les UCI mentre les defuncions continuen a l’alça

3 min
Evolució dels contagis a Catalunya

GironaL’evolució del virus a Catalunya comença a mostrar algunes notes positives. La principal: està baixant la incidència a totes les franges d’edat. Fa dues setmanes es va començar a reduir la que més s’havia disparat, la dels 15 als 29 anys, però no la que més preocupava, els més grans de 70 anys, que són els que tenen pitjor pronòstic. No obstant això, les últimes dades mostren que també comença a davallar. “És una bona notícia, tenim indicadors molt clars que probablement estan baixant, de manera més lenta que els joves, però baixen”, celebra l’investigador del Biocomsc Enric Álvarez, que també destaca una altra dada: als CAP no estan creixent les consultes de les persones de més de 70 anys i, fins i tot, en les de més de 80 hi ha un descens.  

Una davallada que també es reflecteix en el nombre de nous casos setmanals detectats: en dues setmanes s’ha passat de 51.085 contagis a 34.432 (-32%). Ara bé, cal tenir en compte que, des del 10 de juliol, Salut no realitza test als contactes positius asimptomàtics i per tant es fan menys proves. Tot i això, Álvarez dona fiabilitat al descens perquè hi ha diversos d’indicadors que segueixen la tendència a la baixa. Per exemple, la taxa de positivitat: fa una setmana el 20% de les proves donaven positiu i ara són el 16% -malgrat que continuï molt per sobre del 5% que recomana l’OMS-. “Quan les visites als CAP baixen a totes les edats, baixa la positivització i baixa el nombre d’afectats, vol dir que realment els casos estan baixant”, sosté. 

Els ingressos a les UCI i les defuncions continuen pujant

No obstant això, la clau que marcarà si realment es va per bon camí són els ingressos, l’ocupació de les UCI i les defuncions. Les hospitalitzacions fa un parell de dies que minven, però, segons l’investigador, caldrà esperar a principis de la setmana vinent per confirmar que s’ha arribat al pic i la corba comença a decaure. Per contra, l’ocupació dels llits crítics continua a l’alça i en tan sols dues setmanes s’ha més que doblat: de 259 a 572. Així mateix, segueixen augmentant les defuncions: en 15 dies s’ha passat de 19 a 160 persones mortes a la setmana.

“Les prediccions amb les hospitalitzacions a planta són més fiables, però amb les UCI i les defuncions hi ha més incertesa perquè depenen molt més de la casuística setmanal: de si el virus penetra més en entorns no vacunats o en entorns on la gent és més vulnerable i té malalties prèvies”, apunta Álvarez, que afegeix que a les onades anteriors les persones mortes baixaven al mateix temps que els llits crítics, però amb la vacunació podria ser que això canviés. Precisament aquesta setmana el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va preveure que la setmana vinent s’arribaria als 700 llits d’UCI ocupats. “Tant pot ser que arribem als 700 llits com que no hi arribem. Ho veurem en 5 o 10 dies”, admet l’investigador. 

Biocomsc treballa amb fórmules matemàtiques per fer prediccions sobre l’avanç de la pandèmia, i el seu diagnòstic és contundent: “Si es mantenen les mesures actuals que no permeten grans esdeveniments superpropagadors, la predicció a curt termini és bona i té recorregut a la baixa. Però cal que es mantinguin les mesures actuals”, insisteix.

Pel que fa a la campanya de vacunació, aquesta setmana s’han obert 150.000 noves cites per demanar hora i el departament de Salut va anunciar que a l’agost s'injectaran 450.000 dosis a la setmana, 100.000 més que ara. En total, a Catalunya, actualment hi ha immunitzades 3.970.899 persones de més de 16 anys i 5.019.611 han rebut la primera dosi.

stats