Pandèmia

Salut preveu el pic a les UCI amb 700 ingressats per covid la setmana que ve

Argimon admet que no van ser capaços de predir l'abast de la cinquena onada i avança que es demanarà crear un comitè científic assessor

5 min
Un malalt de coronavirus a UCI

BarcelonaEls contagis de covid ja van a la baixa en el conjunt de franges d'edat a Catalunya, però el trasllat d'aquesta millora a les UCI no arribarà fins a la setmana que ve, segons ha exposat aquest dimecres el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que ha comparegut davant la comissió de salut del Parlament per donar explicacions sobre l'abordatge de la cinquena onada. Argimon, que ha fet autocrítica sobre la no previsió del "tsunami" en què s'ha acabat convertint, ha apuntat que preveuen que entre els dies 3 i 4 d'agost s'arribarà al pic d'ingressos a les unitats de cures intensives, amb uns 700 malalts, una xifra que no s'assoleix des de la segona onada.

La situació de la pandèmia, ha dit, encara és "complicada", tot i que el ritme de contagis va a la baixa i disminueix dia a dia entre un 18% i un 20% i es confia acabar la setmana havent assolit el pic d'ingressos a planta, tot i que no s'espera que el ritme de baixada sigui tan ràpid com ho va ser el de pujada. Segons les últimes dades, avui hi ha 14 malalts més que ahir a les UCI i la xifra total està en 549 llits de crítics ocupats amb pacients covid. Els ingressos hospitalaris en plantes convencionals s'eleven a 2.243 persones.

El 63% dels ingressats i el 73% dels crítics no estaven vacunats

La secretaria de Salut Pública, la doctora Carmen Cabezas, ha augurat que aquesta setmana i la que ve continuarà creixent no només el nombre d’ingressos a les UCI sinó també el nombre de defuncions, però que després esperen que baixin les xifres. “És com un cicle: primer hi ha les infeccions i, quan passen uns quinze dies, hi ha una part de la població que requereix hospitalització, una altra part UCI i, una part més petita, acaba morint. Ara estem recollint els casos de les setmanes prèvies i les persones mortes continuaran augmentant els pròxims dies”, ha dit.

Ara bé, les xifres de defuncions, malgrat que s’han disparat les últimes dues setmanes, són moltes menys que en les anteriors onades: “Ara la mitjana són sis morts al dia, quan a la segona onada eren 45 i a la primera 191”. “Hi ha una diferència molt important”, ha recalcat. El motiu és, sobretot, per l’efecte de la immunització.

Així, segons ha informat Salut, dels 4.970 ingressats des de l’1 de juliol, un 63,5% no estaven vacunats, tot i que molts d’ells “estan en edats en les quals s’ha ofert la vacunació des de fa mesos”, segons Cabezas. El 10% només tenien una sola dosi i el 26% la pauta completa. “Les vacunes que tenim són molt bones, però no són perfectes. Hi ha un percentatge de persones que poden tenir la malaltia greu, però és un percentatge molt minoritari”, ha dit la secretària de Salut Pública.

Pel que fa als pacients crítics, de les 764 persones que han analitzat, el 73% no estaven immunitzades, malgrat que se’ls havia ofert la possibilitat. El 12% només tenien una sola dosi i el 15% la pauta completa. “No ens podem refiar del fet d’estar vacunats, s’han de mantenir les mesures de protecció com la mascareta i la ventilació”, ha insistit, després de recordar que els de més de 50 anys, tot i estar inoculats, quan els arriba la infecció poden tenir quadres de més vulnerabilitat o de patologies prèvies i tenen més tendència a ingressar. 

Més joves contagiats

Una de les diferències de la cinquena onada respecte a les anteriors és el descens en l’edat dels contagiats. Si es compara amb la primera onada, a les UCI la mitjana d’edat s’ha reduït dels 63 als 52 anys, a les hospitalitzacions ha passat dels 71 als 53, i els contagis dels 64 als 31 anys. 

En aquest sentit, Cabezas ha repassat com la cinquena onada va començar entre el jovent de 20 a 29 anys i de 10 a 19 anys però ha acabat arribant “als pares, mares, tiets i avis d’aquests joves contagiats”. Segons les xifres de Salut, la incidència està baixant en totes les edats, però encara es manté molt alta entre els de menys edat. “En edats més avançades no s’ha arribat a un pic tan alt com en els joves, però ara estem recollint les hospitalitzacions i els casos més greus en edats avançades”, ha afegit. 

Previsions per sota la realitat

Durant la compareixença al Parlament –a petició d'En Comú Podem–, el conseller ha admès que des de Salut no van ser "capaços" de preveure l'abast i les conseqüències que tindria la cinquena onada, però ha apuntat que va ser un error global i ha remarcat que hi ha un comunicat firmat per una quarantena de societats científiques que, a més d'alertar de la situació, assenyala que ningú no va ser capaç de predir aquesta explosió de casos i demana reduir tota la interacció social fins que no hi hagi una taxa realment protectora de vacunació. Un punt que també ha defensat el conseller de Salut, que ha recordat que la interacció social sempre està al darrere de l'augment de contagis i que en el cas d'aquesta última onada s'ha combinat amb la irrupció amb força de la variant delta i la sensació social de "normalitat".

A Catalunya, segons el conseller, es treballava amb un escenari que preveia que l'RT es pogués enfilar fins al 2,3 i es va acabar arribant a una RT de 3,8. "Jo ja he reconegut part de la responsabilitat, però cal mirar tots els elements", ha dit Argimon. I en aquest conjunt d'elements ha citat que les previsions eren favorables i no assenyalaven un creixement de casos com el que s'ha donat i que el ritme de vacunació era molt bo però "no suficient per contenir la pandèmia". El conseller ha apuntat que calculaven que, amb el 52% de la població vacunada amb pauta completa, a mitjans juliol es doblegaria la corba i que això no va passar. Ara els experts ja assenyalen que caldrà anar molt per sobre del 70% de la vacunació per assolir la immunitat de grup. Només des de finals de juny, s'han comptabilitzat 1.320 brots a Catalunya, alguns amb 5.000 persones infectades de cop. 

Concerts i públic als estadis

El conseller ha defensat que hi va haver una suma de factors que van explicar l'explosió de casos, que van des de la fi del curs escolar fins a la celebració de grans concerts i festes majors i l'arribada de la variant delta, i ha apuntat, sobretot, al canvi de percepció social de la pandèmia amb mesures com la d'anunciar el retorn del públic als camps de futbol –el Govern ha fet avui marxa enrere i ha prohibit l'assistència al Gamper– o retirar l'obligatorietat de la mascareta al carrer. "Una sensació de normalitat que no era la més adequada", ha dit. Argimon ha admès part de responsabilitat en punts com permetre els grans concerts. En aquest sentit, ha explicat que la resolució del 21 de juny per autoritzar grans esdeveniments, feta a partir d'experiències positives com els concerts de l'Apolo i el Sant Jordi, es va adoptar amb una situació epidemiològica "francament bona".

El que ja ha avançat el conseller és que demanarà la creació d'un comitè científic assessor clínic sobre covid per poder afinar més les previsions. "No hi ha solucions màgiques", ha avisat, i ha afegit que es treballarà per reforçar la cogovernança per evitar la judicialització de les mesures i també en la sensibilització de la població per deixar clar que "les pandèmies no s'acaben de cop" i que hi pot haver noves variants. Sobre la possibilitat d'haver d'alterar les vacances dels sanitaris, ha defensat que es treballarà perquè no sigui necessari, però ha apuntat que no és assenyat afirmar taxativament que no es tocaran: "Ho farem tot per no haver de tocar-les".

stats