Les morts per covid es multipliquen per cinc en dues setmanes

Els experts calculen que les defuncions continuaran augmentant fins a la setmana vinent

4 min
Evolució dels contagis i defuncions mensuals a Catalunya

GironaL'impacte de la cinquena onada ha disparat la xifra d'hospitalitzacions per covid, però també el nombre de defuncions, fins a convertir el juliol en un mes negre per la mortalitat del virus després d'uns registres molt baixos els mesos anteriors. Si a principis de juliol es comptabilitzaven 18 persones mortes a la setmana, ara ja són 103 les defuncions setmanals, segons Dadescovid.cat. Es tracta d'un creixement exponencial que, amb tota probabilitat, superarà els registres d’ara fa un any: el juliol del 2020 van morir 179 persones amb covid i aquest mes ja són 164 només amb les xifres registrades fins al 23 de juliol, que són les últimes dades que hi ha consolidades. El cap de setmana hi ha 54 morts més comptabilitzats, però són dades que segurament creixeran perquè sempre hi ha un retard en les xifres que proporcionen els serveis funeraris. 

Ara bé, a l’hora de comparar les dades cal tenir en compte el nombre de casos detectats: tot i que els positius mensuals del juliol (147.179 fins al dia 23) superen amb escreix les xifres de l’octubre (102.897) i del gener (101.305), no s’ha arribat ni de lluny a la mortalitat registrada aquests dos mesos. Així, a l’octubre van morir 914 persones, i al gener, 2.166. Aquesta diferència, segons els experts, és conseqüència del procés d’immunització. “Veiem clarament dues epidèmies diferents: la dels vacunats i la dels no vacunats”, afirma l’investigador del grup Biocomsc, Daniel López Codina, que ho justifica. “La incidència per edats és molt diferent: entre els 15 i els 29 anys s’ha arribat a valors demencials, tot i que ara està millorant. En canvi, la franja de 50 a 80 ha pujat molt menys, i són els que estan vacunats”. Tot i això, des del Biocomsc adverteixen que la protecció de les vacunes “no és infinita”.

I és que les dues dosis protegeixen de la malaltia greu, però no eviten el contagi ni eviten al 100% que es pugui patir de manera lleu. “Una infecció lleu en una persona jove no afecta igual que a una persona més gran, que pot tenir altres patologies que, amb el covid, poden desencadenar en problemes greus”. Això explicaria per què aquest mes de juliol el percentatge de persones mortes més grans de 70 anys ha tornat a augmentar: si al juny representaven el 70% de totes les defuncions, al juliol tornen a representar el 81% del global mensual, un percentatge molt semblant al registrat abans d’iniciar la vacunació. 

López Codina calcula que, almenys fins a la setmana vinent, continuarà creixent el nombre de morts pels contagis acumulats en les últimes setmanes. “Primer pugen els casos, després les hospitalitzacions, després les UCI i després les defuncions”, recorda. En aquest sentit, des del grup Biocomsc subratllen la importància de protegir els més grans: “Un cop arriba la vacunació, les edats més avançades continuen tenint més risc que les poblacions més joves vacunades. És molt important que el creixement dels contagis en persones de més de 70 anys s'aturi com més aviat millor a Catalunya”, han recalcat en un fil a Twitter.

Baixen els casos, però no la pressió hospitalària

Pel que fa a la incidència del virus, s’ha notat un descens en els contagis. Entre el 17 i el 23 de juliol es van detectar 39.535 casos nous, és a dir, un 19% menys que la setmana anterior (48.816). No obstant això, cal tenir en compte que, des del dia 10 ja no es fan proves als contactes estrets asimptomàtics ni als contactes d’aquests possibles positius. Malgrat el biaix, López Codina considera que el descens que marquen les dades és fiable: “Pot ser que el valor real sigui més alt que el que veiem, però ha baixat la positivitat i això significa que hi ha hagut una disminució dels contagis”. Així, en l'última setmana, el percentatge de casos que surten positius se situa en el 18,20%, tres punts per sota que set dies abans (21,06%). És una xifra, però, que encara està molt per sobre de la recomanada per l’OMS, que estableix el llindar màxim en el 5% –si és més alta significa que no fas prou proves i que el virus està més escampat entre la població del que tens detectat. 

Per contra, continuen pujant les hospitalitzacions i el nombre de llits crítics ocupats: en dues setmanes s’han doblat els ingressos a planta (de 1.068 a 2.256) i el nombre de persones a les UCI (de 210 a 540); si es comparen les xifres del 12 de juliol amb les registrades el 26 de juliol, segons dades de l’informe diari d’Aquas. Per això López Codina fa una crida a mantenir les mesures per evitar els contagis, malgrat que puguin estar baixant. “No podem tornar a repetir l’error de tenir incidències tan altes i no prendre mesures. No podem tornar a tenir tants ingressats com ara. Tot i que la situació en pandèmia pugui tornar a millorar, no s’ha acabat i segurament no s’acabarà fins que el percentatge de vacunació sigui molt més alt”, ha ressaltat. 

De fet, la Generalitat ha posat en marxa una campanya de conscienciació ciutadana per insistir en la necessitat de reduir les trobades socials per rebaixar la pressió sanitària. Sota el lema "Tu que pots parar, para", la campanya posa en contrast imatges de terrasses i platges plenes amb l'activitat frenètica que es viu als ambulatoris i als hospitals.

stats