Societat 19/05/2020

Fernando Simón qualifica l'evolució del coronavirus com a "molt satisfactòria" malgrat el repunt de morts

Sanitat ha informat aquest dimarts de 83 defuncions, 23 més que dilluns

Ara
2 min
El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón.

BarcelonaEl ministeri de Sanitat ha informat aquest dimarts de 83 víctimes mortals per coronavirus les últimes 24 hores, 24 més que les 59 registrades dilluns. Aquesta última xifra era la més baixa des de que va començar l'estat d'alarma. Pel que fa a contagis, les comunitats autònomes han traslladat un total de 295 nous infectats, 10 més que dilluns.

Des des dilluns, Sanitat comunica les dades a la tarda i deixa el matí perquè les comunitats facin arribar tota la informació del dia anterior. Fins ara es recopilaven les morts, altes i contagis que es detectaven fins a les nou del vespre, però ara s'ha decidit retardar els processos per així oferir les dades del dia sencer. La Generalitat actualitza les xifres unes hores després, entre les deu i les onze de la nit.

Pel que fa als ingressos en una UCI, en les últimes 24 hores se n'han produït 11, i 166 persones han sigut hospitalitzades. Segons les dades fetes públiques aquest dimarts, el total de morts per coronavirus a l'Estat és de 27.778 i el de contagis de 232.037.

Posar-se la mascareta quan no hi ha distància de seguretat

Després que hagin augmentat lleugerament les defuncions, Fernando Simón ha valorat l'evolució de la xifra de morts per coronavirus, després de la reunió del comitè de gestió tècnica del coronavirus, com a "molt satisfactòria". Tot i que l'evolució és positiva, Simón ha demanat prudència i ha remarcat que cal canar pas a pas i amb compte. Ha subratllat aquest dimarts que s'ha de fer servir la mascareta en l'espai públic "en moments concrets" quan no es pot mantenir la distància de seguretat de dos metres. "Hem de ser prou responsables per saber els moments en què ens l'hem de posar i en quins no", ha explicat. I també ha dit que no es pot garantir totalment l'aïllament de les persones infectades: "S'hauria d'enviar un agent de les forces de seguretat de l'estat a cada casa", ha dit.

Sobre l'estat d'alarma, Simón diu que és "una eina" per aplicar encara mesures com la reducció de la mobilitat. I sobre la possibilitat que s'apliqui per zones, des del punt de vista sanitari, afirma que "s'hauran de buscar mecanismes per aplicar la norma" i decidir quines són les mesures més adequades.

També ha negat que en la reunió de l'OMS al febrer a Estocolm es menystingués la perillositat del coronavirus, i ha recordat que es va abordar des de perspectives com el bloqueig de les exportacions a la Xina. "En cap moment es va subestimar el risc", ha dit. En aquell moment Espanya era l'únic país europeu on s'havien trobat positius importants que no provenien de la Xina, a La Gomera i Palma. "Es va valorar quines mesures es podien aplicar amb els nivells de contagis d'aleshores. Les mesures de control han de ser factibles", ha dit.

El País Basc, cap a la fase 2

El País Basc podria passar a la fase 2 la setmana vinent després de dues setmanes a la 1 si es mantenen, com ha dit Simón, "els mecanismes de detecció precoç". "No entendria" que no passés a la següent fase una comunitat autònoma que porta dues setmanes en fase 1, ha subratllat. Pel que fa a Madrid, valora positivament que només s'hagin notificat 32 nous contagis en l'última setmana.

stats