Bales de goma i electricitat per dissuadir l'os Goiat de fer nous atacs

Catalunya i França pacten una estratègia per frenar el comportament de l'exemplar més polèmic reintroduït als Pirineus

Goiat és l'exemplar d'os més polèmic reintroduït als Pirineus. Els seus atacs reiterats contra bestiar -n'acumula 13 des del mes d'abril- han dut les administracions a desplegar una estratègia per mirar de frenar-lo i evitar noves baixes, especialment entre eugues. Les mesures aprovades passen per aplicar bales de coma, trets a prop, sorolls, repel·lents o electricitat en les seves preses perquè quan torni a alimentar-se de les seves restes rebi descàrregues que el dissuadeixin de tornar-hi.

L'equip que fa el seguiment transfronterer dels ossos, format per personal tècnic de la Generalitat i també de les autoritats franceses, el Consell de l'Aragó i el Consell General d'Aran, creuen els dits perquè amb aquest desplegament s'aturi la intensitat depredadora de Goiat. De fet, les últimes setmanes les mateixes administracions i entitats ecologistes demanaven accions per frenar l'os i elevar-ne el control i seguiment.

Els efectius de vigilància de l'os han constatat que té una tendència anòmala a atacar "la ramaderia equina, que acostuma a pasturar sense vigilància", al contrari del que passa amb els ramats supervisats per gossos o que estan tancats. Els tècnics estan "sorpresos" pel seu comportament, que asseguren que no és habitual, i ara avaluaran durant 15 dies els resultats d'aquesta estratègia i a la segona quinzena de juliol es prendrà una decisió sobre la manera de gestionar aquest exemplar en concret.

"No es descarta cap opció, inclosa la de capturar-lo i treure'l del medi, si bé aquesta decisió requeriria un sòlid posicionament tècnic i consens intergovernamental", ha explicat el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat en un comunicat. Goiat va arribar al Pirineu el 2016 per trencar l'endogàmia de la població d'ossos, un objectiu que ja ha complert parcialment.

Més continguts de