Societat 07/01/2020

Barcelona concentrarà en una única targeta moneder els ajuts a les famílies més vulnerables

El nou sistema arribarà a 16.000 famílies usuàries dels serveis socials quan estigui del tot desplegat

Clara López
2 min
Les famílies monoparentals, més risc de precarietat

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona recollirà en una única targeta moneder els ajuts econòmics que els serveis socials atorguen als barcelonins més vulnerables. L'objectiu és facilitar l'accés a les prestacions socials a aquestes famílies i, alhora, reduir l'estigma de l'usuari que les rep. La nova targeta té per objectiu substituir el xec o la transferència bancària per comprar aliments, roba, calçat o material escolar, i aglutinar els ajuts econòmics que s'atorguen a les famílies en un sol instrument. L'Ajuntament preveu començar a desplegar la nova targeta en les pròximes setmanes. A través d'aquest nou instrument es canalitzaran 19 milions d'euros i s'arribarà a un total de 16.000 llars.

La nova targeta Barcelona Solidària simplifica les tres diferents que s'havien fet servir fins ara: la targeta del Fons d'Infància –un ajut municipal per a les famílies amb nens d'entre 0 i 16 anys–, la del B-MINCOME –un projecte pilot de renda mínima finançat amb fons europeus–, i l'actual targeta d'alimentació. D'aquesta manera, s'unifiquen tots els ajuts econòmics que es concedeixen a una única unitat familiar, ja sigui des dels serveis socials de l'Ajuntament o des d'altres entitats d'acció social. "Aglutinem en un sol document unes targetes que ja existien amb la idea de transitar cap un model més humà i menys estigmatitzant del que haurien de ser els serveis socials", ha explicat aquest dimecres la comissionada d'Acció Social, Sonia Fuertes.

Reduir l'estigma

Amb la nova targeta, el consistori vol erradicar el lliurament d'ajuts econòmics a través de xecs, que, segons denuncien entitats com Càritas, mostren els usuaris com a persones amb necessitats a l'hora de comprar els productes, així com dotar-los de més autonomia en el procés. "Sabem que els efectes que comporta donar els aliments a les persones i la manca d'autonomia que implica una situació en què es lliuren directament els aliments o es marquen els establiments on es poden adquirir", ha apuntat Fuertes. La targeta no permetrà treure diners en efectiu, serà nominal i es podrà recarregar tantes vegades com faci falta.

En aquesta línia, el projecte parteix de diversos acords amb comerços de proximitat i empreses de distribució de productes i serveis bàsics, perquè les famílies obtinguin descomptes. "Hi ha prestacions bàsiques que no queden cobertes, com l'oftalmologia o l'ortopèdia, i que facilita aquesta targeta", ha dit la comissionada, i ha afegit que, ara per ara, són una cinquantena de socis privats els adherits, que inclouen parades de mercats municipals, socis del sector de la salut i establiments diversos. "Volem cercar la coresponsabilitat amb del teixit empresarial i comercial", ha conclòs Fuertes.

La targeta, a més, és un pas més per modernitzar i reduir la burocràcia municipal que envolta la concessió d'ajuts socials dins el Pla d'Acció Impulsem de l'Oficina de Prestacions Socials i Econòmiques de l'Ajuntament. L'oficina va atendre l'any passat més de 14.000 infants d'un total de 8.000 famílies en risc de pobresa a la ciutat.

stats