SALUT
Societat 03/01/2011

Barcelona instal·la apagadors de cigarretes a les papereres i distribueix cendrers de butxaca

L'Ajuntament tem que la llei antitabac portarà els addictes a fumar massivament al carrer i que l'embrutaran amb les burilles

Acn
2 min

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha començat a instal·lar apagadors de cigarretes a les més de 23.000 papereres que hi ha a la ciutat per tal facilitar la recollida de les burilles, ara que la llei antitabac prohibeix fumar en qualsevol local tancat. Des del consistori preveuen un increment del consum de tabac al carrer i temen que la gent s'habituï a llençar les burilles al terra més del que ja ho fa ara. És per això que l'Ajuntament també distribuirà en els pròxims dies 65.000 cendrers de butxaca i impulsarà una campanya per conscienciar els usuaris de bars i discoteques que el fet de fumar al carrer no ha d'estar renyit amb el descans dels veïns.

La funció dels nous apagadors de cigarretes és que els fumadors puguin apagar les puntes de les seves cigarretes abans de llençar-les a la paperera i evitar un gest tan habitual en molts fumadors com ara el de llençar la burilla a terra i apagar-la amb la punta de la sabata.

El nou apagador és una petita plata metàl·lica amb una superfície estriada que permet apagar la cigarreta fregant la seva superfície. Estarà enganxada a un dels braços de l'estructura d'ancoratge de la paperera, a la vora de la boca.

Ciutat Vella serà el primer districte que es dotarà d'apagadors de cigarretes, als barris del Raval, el Gòtic, la Ribera i la Barceloneta, en el marc de les accions preventives programades per l'entrada en vigor de la llei que prohibeix fumar a l'interior de qualsevol establiment. En total se'n fixaran 1.170, en un operatiu que va començar el dia de Cap d'any al barri del Raval i que finalitzarà el 22 de gener d'enguany.

Cendrers de butxaca

La incorporació dels apagadors anirà també acompanyada de diferents accions de sensibilització de bons hàbits en la recollida de les burilles de les cigarretes adreçada als fumadors. En aquest sentit, es repartiran gratuïtament 65.000 cendrers de butxaca a través dels estancs, els locals adherits del Gremi de Restauració i les mostres de comerç i d'entitats.

Sensibilització contra el soroll

A més de la brutícia addicional que es pugui generar, des de l'Ajuntament de Barcelona també temen que la llei antitabac pugui provocar molèsties veïnals quan els fumadors hagin de sortir de bars i discoteques per fumar. Així, una vintena d'educadors ambientals repartiran, a més dels cendrers de butxaca, fulletons informatius amb recomanacions per controlar el soroll derivat de l'oci nocturn.

Recomanaran als clients que abaixin el volum de les converses a l'exterior dels locals. L'objectiu és prevenir i evitar que la presència d'usuaris a la via pública en els accessos d'aquests establiments generi comportaments incívics. Aquesta campanya es complementa amb d'altres accions com ara banderoles, fulletons i insercions publicitàries, i s'allargarà fins al mes de febrer.

stats