Societat 26/07/2019

Barcelona en Comú apuja el sou de Colau i la resta de regidors

Aprova complements, de 900 i 600 euros mensuals, per augmentar la limitació salarial del codi ètic

Ara
2 min
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, durant la seva intervenció després de ser proclamada presidenta de l'AMB de nou.

BarcelonaTot i tenir oficialment un sou de 100.000 euros anuals, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va cobrar, durant el mandat passat, 2.200 euros nets al mes per l'aplicació del codi ètic de Barcelona en Comú, que fixa aquest topall per a tots els membres del partit: alcaldessa, regidors i comissionats. El nou mandat dels comuns al consistori, però, comença amb una decisió d'augment salarial que, com ha avançat 'El País', ja ha aprovat la coordinadora del partit. En el cas de l'alcaldessa es preveu un increment salarial del 40%: afegirà 900 euros mensuals al sou de 2.200 euros fixat al codi ètic i la diferència amb el sou real, com fins ara, se seguirà destinant a finalitats socials. Pel que fa a la resta de regidors, es fixa un complement de 600 euros mensuals. És a dir, una pujada del 27%. I per als comissionats, l'augment serà de 300 euros, tal com han confirmat a l'ARA fonts de Barcelona en Comú. La decisió s'ha pres, segons aquestes fonts, tenint en compte les responsabilitats de govern i exposició pública i, també, per compensar la dedicació horària dels electes i la seva dificultat per conciliar la vida laboral i la familiar.

De fet, el debat sobre els sous que percebien els regidors, tenint en compte despeses com l'obligació de dinar fora de casa o de pagar cangurs, es va obrir ja durant el mandat passat i es va posposar per després de les eleccions. Aquests complements no modifiquen, però, el codi ètic del partit, sinó que s'entenen com una mesura per compensar els horaris dels regidors.

Fonts del partit apunten que ja el 2017 es va fer una "diagnosi de gènere" i es van constatar "incompliments flagrants" en matèria de conciliació. I que això va influir a l'hora de decidir millorar les condicions d'alcaldessa, regidors i comissionats. De cara al segon mandat dels comuns hi havia situacions com la de l'ara regidor Jordi Martí, que tindrà un dels complements de 600 euros mensuals però que abans, com a gerent municipal, tenia una sou al marge del codi ètic de la formació, de 98.000 euros anuals.

L'augment salarial aprovat ara es restringeix a alcaldessa, regidors i comissionats –els que s'apliquen el codi ètic, perquè els no vinculats al partit ja tenien sous més elevats–. Assessors i tècnics mantenen la mateixa limitació, tot i que per l'actualització de l'IPC el salari previst és ara de 2.291 euros mensuals. La reducció salarial dels regidors va ser un dels debats calents de l'inici del primer mandat dels comuns al consistori.

El ple de cartipàs va votar en contra de la rebaixa salarial que defensava Colau - d'un 27% en el salari de l’alcaldessa, d'un 24% en el sou dels tinents d’alcalde i d'un 20% en el dels regidors de govern. Hi van votar en contra CiU, C’s, el PSC i el PP, mentre que ERC es va abstenir i només CUP i comuns hi van donar suport. Els cupaires, quan eren al consistori, també s'aplicaven un codi ètic, que els limitava el sou dels regidors a 1.700 euros nets al mes.

Enric Bàrcena, portaveu de la formació, assegura que la decisió dels complements salarials respon a l'evidència que l'objectiu de fer conciliable la vida professional i personal dels regidors ha "fracassat" i que, per tant, s'ha buscat una manera de compensar els electes.

stats