Societat 08/04/2022

Barcelona es conjura per passar de 103 a 125 escoles bressol municipals el 2030

Després d'un any de debats, la ciutat fixa el seu pla per assolir una educació inclusiva i equitativa

ARA
2 min
Un nen en una llar d'infants de Barcelona

BarcelonaL’Ajuntament de Barcelona ha tancat les bases per a un acord que vol garantir que l'any 2030 la ciutat gaudeixi d'un sistema educatiu més inclusiu, més just i de més qualitat. Les bases de l'acord es van començar a debatre el maig de l'any passat, amb la participació de més de 170 persones i durant aquest temps s'han celebrat fins a 12 sessions. Aquest divendres se n'ha celebrat una més, aquest cop per presentar el document de bases del que s'anomena la Taula per l’Acord Edu2030 BCN del Consell Educatiu de Ciutat (CEMB). Aquesta agenda de treball ja té el suport de BComú i ERC, però buscarà un consens més ampli.

Entre els grans propòsits de l'acord hi ha la voluntat d'universalitzar l’educació infantil per a tots els infants de 2 a 3 anys, amb una xarxa d’escoles bressol municipals suficient i de qualitat. Es vol passar de 103 a 125 escoles bressol municipals i de 8.500 infants escolaritzats a un mínim d’11.000. I tot això a prop de casa, ja que també es vol incrementar del 83% al 90% el nou alumnat de P3 que es matricula en un centre de la zona educativa en què resideix.

L'acord també busca incrementar l'oferta pública per arribar a una proporció d'alumnes de 3 a 16 anys escolaritzats en la xarxa pública que s'acosti al 70% del context català i al 80% de l'europeu. Així, es vol passar del 46% actual a un mínim del 60% dels infants i adolescents de segon cicle d'educació infantil a l'ESO matriculats en escoles públiques.

Una altra fita és aconseguir reduir significativament la segregació escolar amb una distribució més equilibrada de l’alumnat en situació de vulnerabilitat social i necessitats especials de suport educatiu entre tots els centres. També es vol garantir la gratuïtat efectiva de l'escolarització a tot l'alumnat en situació de vulnerabilitat dels 2 als 18 anys.

Un altre gran repte també és el de combatre l'abandonament escolar. L'acord s'emplaça a augmentar l'oferta pública de FP en clau metropolitana per tenir places suficients i assequibles per a tots els alumnes i assegurar l'assoliment de les competències bàsiques aconseguint una taxa per sobre del 95%. A més, es vol ampliar el dret a l’educació reforçant el 16-18 per garantir la continuïtat educativa així com la igualtat d’oportunitats.

stats