Societat 24/07/2015

Barcelona aprova crear el Consell Turisme amb els vots a favor de tots els grups menys la CUP

L'òrgan debatrà quin és el model que ha de tenir la capital catalana

Acn
2 min
Pisarello, Colau i Ortiz al ple / ACN

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha aprovat la creació del Consell Turisme i Ciutat, un òrgan participatiu per debatre quin és el model que ha de tenir la capital catalana. La proposta s'ha aprovat amb el suport de Barcelona en Comú, CiU, C's, ERC, PSC, PP i amb l'abstenció de la CUP. Al mateix ple, també s'han debatut les "accions urgents" per tractar la pobresa, en què tots els grups s'han posat d'acord en la necessitat d'iniciar un "pla de xoc" per lluitar contra les desigualtats malgrat han criticat la falta de "concreció" de les mesures proposades pel consistori. A més, també han acordat que estudiaran si cal revisar l'ordenança de terrasses.

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha assegurat que el turisme "té impactes positius" però que "produeix massificació d'alguns barris de la ciutat, problemes de convivència, dinàmiques especulatives i relacions d'ocupació precàries". En aquest sentit, Pisarello considera que la situació s'ha agreujat durant els últims anys i que, per evitar "una bombolla turística", ha arribat el moment de replantejar el model turístic de la ciutat. "No podem viure sense turisme, però no només del turisme", ha defensat el primer tinent d'alcalde, que ha assegurat que buscaran un "turisme de millor qualitat".

Sobre aquest tema, la regidora de CiU Sònia Recasens ha acusat el consistori de no tenir un pla i els ha culpat d'haver "aixecat certes expectatives" convocant el ple extraordinari sense presentar "cap mesura potent" més enllà de la moratòria en la concessió de llicències turístiques a la ciutat. El líder popular, Alberto Fernández Díaz, també ha esbroncat l'executiu de Colau per "parar-ho tot" sense tenir "un pla de xoc" preparat.

Les funcions del Consell de Turisme i Ciutat seran "assessorar el govern municipal sobre les iniciatives i línies estratègiques", "la proposta de mesures d'actuació referides al turisme i la sostenibilitat" o "elaborar un informe anual sobre la situació del turisme" a la ciutat. L'òrgan, que es reunirà un cop trimestralment com a mínim, estarà presidit per l'alcaldessa Ada Colau o un regidor del grup i integrat per un regidor de cada grup municipal. A més, també hi haurà representants de les entitats del sector i experts en el sector. Segons s'ha especificat, el Consell Turisme i Ciutat tindrà el seu propi reglament de funcionament intern i s'haurà de sotmetre al plenari del Consell Municipal perquè s'aprovi.

Per la seva banda, tot i l'abstenció, la CUP ha proposat que hi hagi taules de veïns que puguin proposar i decidir part d'aquest model, així com un "observatori permanent de turisme" on puguin participar les taules veïnals.

stats