Societat 20/12/2013

Barcelona dóna el 'sí' a la consulta amb els regidors del PSC dividits

El líder del PSC torna a absentar-se de la votació per no haver de rebutjar el dret a decidir

Maria Ortega
2 min
L'alcalde, Xavier Trias, va rebre ahir les crítiques de PSC, PP i ICV-EUiA pel fet de recórrer a la qüestió de confiança.

BarcelonaEl ple de l'Ajuntament de Barcelona ha votat aquest divendres a favor de celebrar la consulta sobiranista el 9 de novembre i de donar suport a la doble pregunta acordada. Una votació que, de nou, ha posat de manifest les diferències de criteri del líder socialista a la ciutat, Jordi Martí, i la resta del grup municipal. Així, mentre el PSC expressava la seva negativa a la proposició plantejada per Unitat per Barcelona-ERC, Martí s'ha absentat de la sala, com ja va fer, de fet, en la darrera votació plantejada al plenari sobre el dret a decidir –darrerament també ha abandonat l'executiva del partit per les seves diferències sobre aquest tema i per centrar-se en el procés de primàries en què està immers per intentar ser escollit nou alcaldable socialista. En aquesta ocasió, però, ningú no ha demanat que la votació fos nominal i Martí no ha hagut d'aixecar-se per pronunciar un vot diferent al de la resta de regidors socialistes, com sí que va passar el dia que la ciutat va evidenciar el seu suport a la declaració de sobirania i ell es va abstenir. En el moment de votar avui tampoc hi havia la regidora Montse Sánchez.

La proposta ha tirat endavant amb els vots de CiU –ahir l'alcalde reiterava a BTV que votarà a favor de la independència–, ICV i UxB i els vots contraris de PSC i PP. És a dir, amb un resultat ajustat de 21 a 20. El text aprovat també recull que s'insta el govern municipal a col·laborar amb el Parlament i la Generalitat a fer possible la votació sobre el futur de Catalunya.

El portaveu socialista, Gabriel Colomé, ha lamentat que es portés a votació una proposta sobre una consulta que encara no s'ha convocat oficialment i que ha assegurat "no es farà mai", sinó que hi haurà eleccions anticipades. El PP ha justificat el seu 'no' en el fet que, diu, "l'enemic no és Espanya, sinó la crisi". Alberto Fernández Díaz ha dit, en aquest sentit, que ells defensen el 'sí-sí': 'sí' a Catalunya i 'sí' a Espanya.

Des d'ICV, la regidora Isabel Ribas ha defensat la pregunta perquè una federalista com ella pot votar 'sí'. I en nom del govern, Joaquim Forn s'ha posicionat a favor del dret a votar i d'explicar que "som un país viu i que vol votar".

Jordi Portabella (UxB), que és qui ha defensat la proposta assegurant que "Barcelona com a capital del país ha de liderar la defensa del dret a decidir", ha explicat que no s'ha sol·licitat vot nominal per no assenyalar aquells regidors socialistes que votessin diferent al que marca el partit i ha augurat que molts d'ells, davant l'actitud del govern central, s'acostaran a actituds independentistes. Per al republicà, avui han estat dos els regidors socialistes que han abandonat el ple però d'aquí a un parell de mesos "serà tot el grup el que sortirà a pixar".

stats