Municipal
Societat 09/07/2021

Barcelona engega una prova pilot per reduir la bretxa digital

La iniciativa proporcionarà internet de qualitat a 400 famílies vulnerables de Trinitat Nova

Clara López Alcaide
2 min
Una alumna fa classe a distància a casa amb una tauleta durant la pandèmia.

BarcelonaUna radiografia que l'Ajuntament de Barcelona va fer a principis d'any va posar de manifest com la pandèmia havia agreujat les desigualtats en l'accés a dispositius digitals i internet a la ciutat. Ara el consistori vol posar-hi fil a l'agulla. Per aquest motiu engegarà al setembre la prova pilot del projecte Connectem Barcelona, que facilitarà internet de qualitat a 400 famílies vulnerables del barri de Trinitat Nova, a Nou Barris: el punt de la ciutat amb més persones en situació de bretxa digital. Segons ha apuntat aquest divendres la tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Laura Pérez, els serveis socials i les escoles treballaran conjuntament per, a través de la detecció d’infants que no tinguin accés a internet, escollir quines famílies es beneficiaran de la prova. "Volem que l'infant sigui al centre d'aquest projecte i que, a partir d'ell, puguem arribar als pares i mares", ha assenyalat.

La iniciativa començarà al setembre i vol abordar la bretxa digital des de tres àmbits: proporcionant connectivitat, dispositius, o bé oferint la formació i les habilitats perquè les famílies puguin treure el màxim profit de les tecnologies de la informació i la comunicació. "No es tracta només de donar ordinadors o facilitar connexió a internet, es tracta sobretot de donar eines de formació per treure profit dels dispositius", ha assegurat la tinenta d'alcaldia de Transició Digital, Laia Bonet. Per dur-ho a terme, l'Ajuntament ha col·laborat amb una trentena d'entitats i empreses, que van des d'entitats del tercer sector fins a operadores de telefonia, passant per fabricants de dispositius i representants de l'ecosistema tecnològic, entitats de Nou Barris i equipaments del districte.

La presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina, ha assegurat que es tractava d'una iniciativa "clau" per actuar davant un fenomen que "s'ha fet molt visible i s'ha agreujat arran de la pandèmia" i que "eixampla encara més les desigualtats socials". Ha recordat que la bretxa digital afecta "significativament" les relacions socials i les oportunitats laborals, però també impedeix a moltes persones fer amb facilitat tràmits de l'administració, que només es poden fer de manera digital. Per la seva banda, Joan Ramon Barrera, president de C Tecno, ha assenyalat el sector tecnològic "com un actor responsable" per reduir aquesta escletxa. "Hem d'acostar la tecnologia a la gent que no la té a prop i també aportar talent a un ecosistema totalment demandant", ha afegit.

La iniciativa que s'ha presentat aquest divendres es posarà en marxa al setembre i durant tot el curs escolar es farà una avaluació de l'impacte de la prova amb l'objectiu de presentar els resultats obtinguts el setembre del 2022. La idea és, assegura el consistori, utilitzar la prova pilot "per dissenyar polítiques més eficients i eficaces" que ajudin a reduir la bretxa digital a tota la ciutat. Un estudi elaborat per l'Ajuntament a principis d'any va constatar que un 62% dels treballadors de renda baixa de la ciutat no van poder teletreballar pel tipus de feina durant el confinament, en comparació amb un 24% de les rendes altes. A més, el 27% dels menors de 16 anys no van poder fer l'educació en línia.

stats