Societat 30/04/2021

Barcelona frena l'obertura de nous bars a Enric Granados

L'Ajuntament inclou aquest carrer, amb molta oferta de restauració, en el nou marc normatiu de la superilla de l'Eixample

2 min
Tres dones en una terrassa del carrer Enric Granados en una imatge d'arxiu

El carrer Enric Granados de Barcelona va ser pioner, el 2002, en les pacificacions de trànsit a l'Eixample. I el canvi de dibuix, que el va deixar amb un únic carril en sentit mar i un tram final tancat als cotxes, va anar acompanyat, els anys següents, d'un autèntic boom de bars i de terrasses. Enric Granados es va convertir en un nou pol de restauració i va veure com tancava bona part del seu comerç tradicional. Ara que el govern de Colau planteja treure trànsit d'altres carrers de la zona en el marc de la nova superilla Eixample, no vol que es repeteixin tics del passat i ja ha decretat una suspensió de llicència per a nous bars, restaurants i botigues alimentàries als carrers que es transformen durant aquest mandat: Consell de Cent, Borrell, Rocafort i Girona –aquest últim ja tenia vigent una suspensió de llicències–. L'objectiu és intentar evitar que qualsevol millora urbanística vagi acompanyada de processos de gentrificació, que impliquen la mort de comerços locals i l'expulsió de veïns.

El govern municipal ha anunciat avui que ha decidit sumar tot el carrer Enric Granados a la llista i que, aprofitant que redacta un nou pla d'usos per als carrers que es reformaran, també repensarà els equilibris en aquesta via.

D'entrada, hi estén la prohibició de noves obertures. Concretament, s’estén a Enric Granados la suspensió de la concessió de llicències i permisos d’activitats musicals, activitats de restauració, especialistes alimentaris i plats preparats, autoserveis, botigues de conveniència i comerços alimentaris amb degustació. La tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, defensa que es busca evitar "els monocultius" com el que ja hi ha a Enric Granados.

Fins ara s'havia anunciat que només se suspendrien les llicències en el tram d'Enric Granados que va de la plaça del Doctor Letamendi a Consell de Cent, però el govern municipal ha explica aquest divendres que ha decidit estendre la mesura fins a la Diagonal. És a dir, de punta a punta.

Pel que fa a la pacificació de carrers prevista a l'Eixample, de moment s'han escollir les propostes guanyadores dels dos concursos públics per a la reforma dels carrers Consell de Cent, Girona, Rocafort i Borrell i de les cruïlles de Consell de Cent amb Rocafort, Enric Granados, Comte Borrell i Girona. Són els quatre eixos i les quatre places de la futura superilla que es preveu desenvolupar durant aquest mandat. Ara els equips seleccionats treballen per redactar el "model de carrer del segle XXI" i els projectes executius finals de cada eix i plaça, i la previsió és tenir-los a punt el febrer del 2022 per poder començar les obres el juny de l’any que ve.

stats